Rižoto s porilukom

Ovaj  recept za rižoto s porilukom posvećujem svim ženama, a pogotovo  mamama  koje nemaju vremena preko tjedna. Ovo je ručak gotov za 20 min!

Sastojci za 2 odrasle osobe i jedno malo dijete,:):

140 gr riže arborio ili carnaroli

4 manja poriluka

2 češnja češnjaka

2 žlice slatkog vrhnja

40 gr parmezana – parmigiano reggiano

2 grančice peršina

par vlati vlasca

maslinovo ulje

povrtni temeljac

sol, papar

Priprema:

Odrežite vrhove i očistite poriluk. Razrežite ga s jedne strane nožem sve do unutarnjih slojeva jer se u njima zna često skupljati zemlja (osim ako ne volite okusiti malo terroir poriluka u svojim jelima,:)) Isperite nakupljenu zemlju pod mlazom vode. Poriluk nasjeckajte na kolutiće i sitno isjeckajte češnjak.

Na tavu stavite 4 žice maslinovog ulja i zagrijte ga te mu dodajte poriluk s malo soli.Pržite poriluk cca 5 min na umjerenoj vatri i zatim mu dodajte usitnjeni češnjak. Dolijte 1 dec vode i ostavite pirjati dok voda ne ispari (cca 10 minuta). U međuvremenu na 2 žlice maslinovog ulja kratko popržite rižu i dodajte joj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremno mješajte (temeljac dodajte nekoliko puta dok riža ne bude napola kuhana). Ako nemate pri ruci temeljac koristite običnu mlaku vodu, samo molim vas, u ovo jelo nemojte stavljati vegetu ili nešto slično jer se neće osjetiti okus poriluka!

Kad je riža napola kuhana dodajte joj poriluk, sol, papar i još malo temeljca.. U međuvremenu naribajte parmezan, nasjeckajte peršin i vlasac. Kad radite rižoto uvijek pazite da vam ostane al dente po završetku kuhanja jer i kasnije kad riža više nije na vatri,  a dok je vi pripremate za serviranje ona se od akumulirane topline može prekuhati!

Dakle kad je riža kuhana al dente dodajte joj 2 žice slatkog vrhnja, peršin, vlasac i parmezan i dobro promješajte. Poslužite odmah!

Ja sam rižoto dekorirala rotkicama jer mi se svidjela kombinacija žuto-zelene boje poriluka i ružičaste boje rotkvica.

Kaptol Graševina 2008, Bartolović

Uz ovo jelo probali smo Kaptol Graševinu iz 2008, Bartolović. Vino je zelenkasto žute boje karakterističnog za graševine. Solidno vino, pristojne cijene. Na nos se poprilično bogato osjete note citrusa, bazge, đumbira i poljskog cvijeća.  Zadržavanjem u ustima osjeti se da je vino “zrelo”. Tostirane i spicy arome odaju da je prošlo dulje odležavanje na talogu, te se osjeti sortnost graševine. Aftertaste poput jezgre koštica breskve (blisko gorčini badema ali intenzivnije) pomalo odskače od cjeline.

About these ads

4 misli o “Rižoto s porilukom

  1. Veliki pozdrav! Ovaj blog krasno objedinjuje i združuje ono o čemu ja naširoko i nevješto trućkam! Preporučujem i rižoto od blitve, još je jednostavniji. Samo se u temeljni recept za rižoto nakon ubacivanja riže doda i nasjeckana blanširana blitva.

  2. Ovaj recept odavno pravim, samo mi ne izgleda tako lijepo kao na tvojoj slici. Mislim da je ukus isti.
    Inače sam ljubitelj rižota, svih vrsta, od dodatka mesa, morskih plodova, do svih vrsta povrća – svakako blitva, kao što kaže gurwoman, pa i brokula, kaul, špinat …

  3. Super,obozavam poriluk kao varivo i kao salatu tj sirov.Svu zdravu hranu kao voce i povrce obozavam,pozdrav!

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Log Out / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Log Out / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Log Out / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Log Out / Izmijeni )

Spajanje na %s