Šparuge s pancetom, mladom kapulicom i pomidorinima

Šparuge se ne moraju pripremati isključivo u fritaji :). Mogu se spremiti na toliko raznih načina, a da uvijek budu zanimljive i ukusne.

Jedan od mojih omiljenih načina pripreme šparuga je upravo ovaj sa pancetom, mladom kapulicom i pomidorinima.

Sastojci za 4 osobe:

1 kg šparuga (cca 4 maca šparuga)

300 g mlade kapulice

600 g pomidorina ciliegina (cherry rajčice)

200 g pancete

maslinovo ulje

sol

Priprema:

Šparugama odlomite donji tvrdi dio (do kuda se može prelomiti). Zakuhajte vodu i dodajte joj malo soli. Blanširajte šparuge (kuhajte ih cca 5, 10 min, ovisno o veličini i zatim pažljivo izvadite i ostavite da se ohlade).

Pancetu narežite na tanke duge fete. Za 4 osobe trebat će vam 16 feta pancete. Ostatak pancete nasjeckajte na sitno (cca veličine 2×1 cm). Mladu kapulicu zajedno sa zelenim listovima narežite na debljinu od 1 cm. Pola pomidorina nasjeckajte na sitno, a drugu polovicu ostavite cijele. Kapulicu i pancetu koju ste narezali na sitno popržite na 4 jušne žlice maslinovog ulja. Dodajte im prvo cijele pomidorine, a zatim nakon nekoliko minuta i one koje ste nasjeckali na sitno. Pirjajte sve zajedno još kratko i skinite s vatre. Malo posolite ukoliko je potrebno (provjerite jer panceta pusti svoje soli).

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šparuge raspodjelite na 16 kupova i svaki omotajte pancetom kao na slici (4 kom po osobi).Tako zamotane šparuge položite na nauljeni lim za pečenje (nauljen maslinovim uljem naravno, 🙂 ).

Preko šparuga rasporedite umak kao na slici i stavite peći u pećnicu cca 5,6 minuta dok panceta ne zamiriše (ne duže da šparoge ne bi previše omekšale i raspale se).

Poslužite i uživajte…ja redovito poližem prste 🙂

Ovo jelo smo poslužili sa vinom Malvazija Istarska, Radovan, 2008 (jedna od mojih omiljenih malvazija, a koja savršeno paše uz ovo jelo.)

10 misli o “Šparuge s pancetom, mladom kapulicom i pomidorinima

  1. Savršena kombinacija, obožavam šparoge i ne mogu prežalit vremena kad sam ih brala s bakom. Sad mi je jedina opcija plac, a tamo su bezobrazno skupe. 🙂
    Kaže mi mama da ni u Dalmaciji nisu ništa jeftinije. 😦
    Ipak svake godine se počastim bar jednim pušlekom.

  2. Mene šparoge podsjećaju na djetinjstvo. Tako da samo da si ih ostavila onako u macama meni bi bilo super 🙂
    Možeš mislit’ kako mi bale cure kad sam još vidjela šta si ovo zgotovila ?:)))) šljap, šljap

  3. @Andrea – možemo se dogovoriti pa ti ih pošaljem ja,:)
    @Andrew – the text conversion is on the right side of this page. It works, only as you ‘ve seen already sometimes makes funny translations,:) but the majority of the text is translated preety good so the content is easy to understand
    @Alanvla -drago mi je da ti se sviđa,:)

  4. Prekrasno, kod mene su sad šparoge stalno na jelovniku, uživam kad je njihova sezona, nema dana kad nešto ne smućkam s njima.

  5. Mi ih beremo i naučili smo djecu da ih pronađu u prirodi. To su nam najdraži proljetni izleti.
    Radila sam nešto slično s pršutom i trokutom sira – bilo je odlično. Probat ću tvoj recept, svakako!

  6. @ Slakal – Lijepa količina, mljac. Drago mi je da ste prste polizali,:) mi to uvijek radimo,:) hehe. Bit će još recepata sa šparogama jer ja ne propuštam njihovu sezonu

Odgovori na Dajana Otkaži odgovor