Šparuge se ne moraju pripremati isključivo u fritaji :). Mogu se spremiti na toliko raznih načina, a da uvijek budu zanimljive i ukusne.
Jedan od mojih omiljenih načina pripreme šparuga je upravo ovaj sa pancetom, mladom kapulicom i pomidorinima.
Sastojci za 4 osobe:
1 kg šparuga (cca 4 maca šparuga)
300 g mlade kapulice
600 g pomidorina ciliegina (cherry rajčice)
200 g pancete
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Šparugama odlomite donji tvrdi dio (do kuda se može prelomiti). Zakuhajte vodu i dodajte joj malo soli. Blanširajte šparuge (kuhajte ih cca 5, 10 min, ovisno o veličini i zatim pažljivo izvadite i ostavite da se ohlade).
Pancetu narežite na tanke duge fete. Za 4 osobe trebat će vam 16 feta pancete. Ostatak pancete nasjeckajte na sitno (cca veličine 2×1 cm). Mladu kapulicu zajedno sa zelenim listovima narežite na debljinu od 1 cm. Pola pomidorina nasjeckajte na sitno, a drugu polovicu ostavite cijele. Kapulicu i pancetu koju ste narezali na sitno popržite na 4 jušne žlice maslinovog ulja. Dodajte im prvo cijele pomidorine, a zatim nakon nekoliko minuta i one koje ste nasjeckali na sitno. Pirjajte sve zajedno još kratko i skinite s vatre. Malo posolite ukoliko je potrebno (provjerite jer panceta pusti svoje soli).
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šparuge raspodjelite na 16 kupova i svaki omotajte pancetom kao na slici (4 kom po osobi).Tako zamotane šparuge položite na nauljeni lim za pečenje (nauljen maslinovim uljem naravno, 🙂 ).
Preko šparuga rasporedite umak kao na slici i stavite peći u pećnicu cca 5,6 minuta dok panceta ne zamiriše (ne duže da šparoge ne bi previše omekšale i raspale se).
Poslužite i uživajte…ja redovito poližem prste 🙂
Ovo jelo smo poslužili sa vinom Malvazija Istarska, Radovan, 2008 (jedna od mojih omiljenih malvazija, a koja savršeno paše uz ovo jelo.)
Savršena kombinacija, obožavam šparoge i ne mogu prežalit vremena kad sam ih brala s bakom. Sad mi je jedina opcija plac, a tamo su bezobrazno skupe. 🙂
Kaže mi mama da ni u Dalmaciji nisu ništa jeftinije. 😦
Ipak svake godine se počastim bar jednim pušlekom.
This looks amazing! Just need to find the text conversion and I’m cooking this 🙂
Mene šparoge podsjećaju na djetinjstvo. Tako da samo da si ih ostavila onako u macama meni bi bilo super 🙂
Možeš mislit’ kako mi bale cure kad sam još vidjela šta si ovo zgotovila ?:)))) šljap, šljap
@ Andrea – kod nas su šparoge sada 10 – 15 kuna jedan svežanj (valjda za 2-3 osobe) što mi se čini ok jer su prije bile i 30
Jako zanimljiv recept!
@Andrea – možemo se dogovoriti pa ti ih pošaljem ja,:)
@Andrew – the text conversion is on the right side of this page. It works, only as you ‘ve seen already sometimes makes funny translations,:) but the majority of the text is translated preety good so the content is easy to understand
@Alanvla -drago mi je da ti se sviđa,:)
Prekrasno, kod mene su sad šparoge stalno na jelovniku, uživam kad je njihova sezona, nema dana kad nešto ne smućkam s njima.
Bas gastronomski uzitak!
Mi ih beremo i naučili smo djecu da ih pronađu u prirodi. To su nam najdraži proljetni izleti.
Radila sam nešto slično s pršutom i trokutom sira – bilo je odlično. Probat ću tvoj recept, svakako!
Upravo večerali tvoj recept. Svi su prste lizali. Ubrali smo 1,3 kg šparoga 🙂
@ Slakal – Lijepa količina, mljac. Drago mi je da ste prste polizali,:) mi to uvijek radimo,:) hehe. Bit će još recepata sa šparogama jer ja ne propuštam njihovu sezonu