Tartufi od čokolade (Truffes au chocolat)

U subotu sam se odlučila malo poigrati sa čololadom, karamelom i lješnjacima. Evo što sam pripremila:

Sastojci za cca 30 kom:

300 gr tostiranih lješnjaka

250 gr šećera

180 ml slatkog vrhnja

200 gr mliječne čokolade

200 gr  tamne čokolade sa 70% kakaa

kakao u prahu

Priprema:

Rasporedite lješnjake na lim za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 ºC oko desetak minuta te pripazite  da vam ne zagore. Odstranite ljuskice (najlakše ih je odstraniti tako da lješnjake protrljate u kuhijskoj krpi). Lješnjake rasporedite na lim za pečenje prekriven  papirom za pečenje  ili silikonskim podmetačem za pečenje (kako biste kasnije mogli lješnjake preliti karamelom i odvojiti ih od podloge).

U posudi zagrijte šećer sa 25 ml vode. Zagrijavajte ga na laganoj vatri sve dok se ne pretvori u karamel (nikako ne mješajte, eventualno povremeno protresite). Karamel skinite s vatre i odmah prelijte preko lješnjaka (budite oprezni da se ne opečete vrućim karamelom). Ostavite da se ohladi 20-ak minuta. Razbijte karameliziranu ploču od lješnjaka na više dijelova i usitnite u mikseru (možete jedan dio usitniti u mužaru pa da se osjete malo i komadići lješnjaka).

Zagrijte slatko vrhnje i mliječnu čokoladu  na pari  (bagno maria). Pomješajte sa usitnjenim lješnjacima dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Rasporedite u nižu posudu i stavite u frižider da se dobro ohladi i stvrdne (2 do 3 sata) ili u škrinju na 1 sat ako ste nestrpljivi.🙂

Na pari (bagno maria) istopite tamnu čokoladu. Pazite da vam u stanu nije pretoplo, najbolje je da bude 13,14 stpnjeva kako se u daljnjem postupku nebi sve rastopilo (obucite jaknu, otvorite prozore ili upalite klimu, :)  i budite brzi). izvadite smjesu iz frižidera i uz pomoć dvije žlice oblikujte kuglice (možete i rukama ali će vam se kuglice rastopiti i izgubiti formu kad ih radite puno u kontinuitetu -od topline ruku) Umočite kuglice jednu po jednu u čokoladu i  pažljivo izvadite uz pomoć drvenog štapića (ili vilice). Stavite na rešetku da se tartufi ocijede od viška čokolade.

U jednu posudu stavite kakao u prahu i uvaljajte sa svih strana ocijeđene tartufe od čokolade. Čuvajte ih na hladnom mjestu da se ne rastope.

Jedna zanimljivost za kraj- prema Forbes Magazinu-  La Madeline au truffe je priznata kao najskuplja čokoladica ovog tipa na svijetu.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s