Tatine lasagne sa paškom ovčjom skutom, blitvom i pinjolima

Ovo morate probati! Ja sam stvarno uživala u svakom zalogaju. Ovako to izgleda kad se tata odluči poigrati u kuhinji:

Sastojci za 4 osobe:

Za tijesto za lazanje:

280 gr brašna

3 jaja

maslinovo ulje

Za bechamel umak:

50 gr maslaca

1/2 l mlijeka

50 gr brašna

Za nadjev:

250 gr paške ovčje skute

250 gr blitve

20 gr pinjola

50 gr parmezana

muškatni oraščić

sol, papar

Priprema:

Kad radite bilo kakvo  tijesto paštu, lazanje, torteline  i sl. možete se uvijek rukovoditi da na cca 100 gr brašna ide 1 jaje, malo soli te par kapi maslinovog ulja kako bi tijesto postalo elastičnije.

Dakle krenimo: prosijte brašno i stavite ga na jedan kup te u sredini napravite rupu i stavite jaja i malo soli i 1 žličicu maslinovog ulja. Ako ne razumijete o kakvom kupu govorim zamislite si jedan vulkan – brašno je vulkan, a jaja su lava u sredini ,🙂 -nisam stigla poslikati taj dio, ali obećajem da ću drugi put kad tata bude radio paštu na ruke slikati  i detaljno opisati postupak, :)).

Idemo dalje – Jaja izmutite s vilicom. Polako im dodajte brašno počevši s ruba kupa. I pazite da ne razbijete rubove da ne biste imali vulkansku erupciju🙂 A sad šalu na stranu… Kružnim pokretima vilicom mutite brašno i jaja sve dok smjesa ne postane homogena. Pazite da vam se rubovi kupa ne razbiju. Zatim ostatak brašna koji vam je ostao na rubu ravnomjerno rasporedite preko homogene smejse počevši od rubova kupa prema sredini. Zatim rukama s donje strane stisnite i oblikujte lopticu. Rukama mjesite smjesu nekoliko minuta i povremeno pobrašnite površinu na kojoj radite da vam se ne bi lijepila. Kada dobijete čvrstu homogenu smjesu oblikujte lopticu, zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite da odstoji  pola sata. Kasnije podijelite tijesto na 3 komada (ovisno o veličini vašeg lima za pečenje) i razvaljajte tanko povremeno dodajući brašno na površinu da vam se ne zalijepi. Tijesto razvaljajte na debljinu  1,5 do 2 mm. (ako imate mašinicu za razvlačenje tijesta biti će vam lakše,:)) Friško pripremljene lazanje ne treba prethodno skuhati, one će se “skuhati” u nadjevu u pećnici.

Nadjev:

Blitvu kratko skuhajte, ocijedite i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi narežite je sitno “alla juilienne” (znači na tanke rezance) i još jednom rukama stisnite i  ocjedite višak vode. Na teflonskoj tavi kratko popržite pinjole (dok se malo ne zarumene i oznoje). U jednu zdjelu stavite pašku skutu i lagano je razmrvite. Dodajte joj naribani muškatni oraščić, sol i papar po želji te 30 gr parmezana, blitvu i pinjole i sve dobro promješajte.

Pripremite bechamell umak (ili kupite gotovi, ali domaći je uvijek bolji:)) – Na maslacu napravite zapršku od brašna. Zatim dodate mlijeko, 1 malu čajnu žličicu soli i onda mješate još cca 15 minuta na laganoj vatri i pazite da ne zagori i zgruša se na dnu. Kad se zgusne maknite s vatre.

Razvaljano tijesto smjestite na lim za pečenje namazan maslinovim uljem ili maslacem. I sad slažite – red tijesta, red nadjeva, red tijesta, red nadjeva, malo bechamela, red tijesta, red nadjeva, red tijesta,  ostatak bechamela. I onda sve treba lijepo pokriti sa ribanim parmezanom i peći na 180 stupnjeva cca 20 min. Kad se ulovi lijepa korica izvadite i uživajte.

p.s hvala tata,:) – mama i bebach nestrpljivo čekaju da ponovo pripremiš ovako dobru papicu,:)

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s