Kremica od crvenih naranči

Obožavam naranče. Tjedno ih ja i muž znamo pojesti 3, 4 kile i još nam bude malo. A kad vidim ove arancie rosse di Sicilia, poludim,🙂 ! Savršeno gorkasto slatka aroma…. I ove smo subote na placi kupili prelijepe primjerke pa sam se odlučila napraviti  i jedan lagani desert za nedjeljni ručak.


Sastojci za 4 osobe:

za prhko tijesto (cca 300 gr):

100 g brašna

70 g malsaca

70 g šećera u prahu

1 jaje

za kremu:

sok s polpom od 4 crvene naranče

1 žličica kore od naranče

100 g šećera

1 jaje + 2 žumanjka

1 žlica gustina

30 g maslaca

Priprema:

Zamješajte brašno sa maslacem na sobnoj temperaturi te mu dodajte šećer i izmućeno jaje. Sve dobro mješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Rasporedite tijesto na prozirnu foliju (tako da ga razvaljate preko folije na debljinu od 5 mm) i zatim ga stavite ovako razvaljano u foliji u zamrzivač. Potrebno ga je odmah razvaljati jer je dosta mekano kako biste kasnije kad se smrzne lako oblikovali i odvojili ga s kalupom ili čašom (potrebna su vam četiri kruga tijesta za 4 posudice). Ostatak tijesta koji vam ostane ispecite zasebno kao keksiće koji vam mogu poslužiti za neki drugi desert npr kobasicu od čokolade ili pak kao keksići uz jutarnju kavicu,🙂 . Ostavite tijesto u zamrzivaču cca 1h.

Iscijedite naranče i polupu te izribajte koricu od naranče. Sve stavite na laganu vatru da zakuha. U međuvremenu izmutite jaja i žumanjke sa šećerom i gustinom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Kad sok od naranče zakuha laganim mlazom dodajte smjesu od jaja neprestano mješajući. Pazite da je vatra na minimumu da ne biste napravili kajganu umjesto kreme… Mješajte dok se kremica ne zgusne. Kad se zgusne maknite s vatre i umješajte maslac. Kremicu rasporedite u 4 keramička kalupa za pečenje (vidi sliku).  Izvadite tjesto iz zamrzivača i brzo oblikujte krugove te ih stavite na vrh kremice u kalupu. Kalupe rasporedite na veliki pleh.U njega nalijte vodu tako da bude do razine polovice kalupa. Stavite peći cca 10-15 min u pećnicu na 220 stupnjeva dok lagano ne porumeni. Izvadite i ostavite da se ohladi, te stavite u frižider na bar još 1 h. I to je to…:)

4 thoughts on “Kremica od crvenih naranči

  1. Neobičan recept za desert u zdjelicama. Izgleda privlačno. Volim kreme od naranče, jako su ukusne. Nastojat ću napraviti kremicu za vikend, ranije ne stignem.

  2. Kuham i radim desrte najčešće ovisno o tome što imam kod kuće ili što nađem zanimljivo na placi, ponekad planiram, ali najčešće se rukovodim namirnicama koje su mi u određenom trenu na raspolaganju. Tako i u ovom slučaju, naranče + jaja + putar …može se svašta s time napravit. Inspiraciju tražim u kuharicama i na netu, ili pak iz mojih dosadašnjih iskustava u kuhinji – sastojke prilagodim kako meni paše pa tako mi je u ovom slučaju palo mi je na pamet nešto između creme inglaise i engleskog pudinga spojenog s narančama sa Sicilije,:) Eksperiment uspio pa odlučih podijeliti sa vama – meni i mužu se jako svidio, stoga zapisala i radim ponovo,:)

  3. Imam iste ovakve modre posudice.🙂
    Jako mi se sviđa ova kombinacija s crvenim narančama koje i inače posebno volim.🙂

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s