Gratinirani topinambour

Znate li što je jeruzalemska artičoka? Zovu je još čičoka ili topinambour. Visoka višegodišnja biljka iz porodice suncokreta, a koja se uzgaja kao jednogodišnja. Latinski naziv joj je Helianthus tuberosus. Ima lijepe žute cvijetove koji se često znaju naći kao ukras u vrtovima, a jestiv joj je korijen. Ovo je jedna od onih zaboravljenih namirnica koja se pomalo vraća na naše stolove. Iako joj je naziv jeruzalemska artičoka nema nikakve veze s Jeruzalemom, a ni s artičokama. Potječe iz Sjeverne Amerike gdje su je prije dolaska Europljana kao povrće uzgajali Indijanci., Okusa je bliskog artičoki. S obzirom da se ugljihodrat inulin teško probavlja pogodne su za dijabetičare jer su niskokalorične. Poznate su još po tome što su od 1920 postale komercijalni izvor fruktoze. Što se kuhanja tiče svježi korjeni su boljeg okusa, ali nakon čuvanja postaju lakše probavljivi. U fižideru se mogu održati i do 2 tjedna. Inače ćete ih lakše ćete ih oguliti ako ih prvo skuhate ili blanširate…što ja ovaj puta nisam učinila jer nisam imala puno vremena,:)

Ako volite artičoke, svakako će vam se svidjeti i ovo jelo.

Sastojci za 2 osobe i jedno malo dijete, :):

1/2 kg topinamboura

1/2 l beshamel umaka

1 limun

40 g parmezana

1 žumanjak

muškatni oraščić


Priprema:

Topinambour operite, ogulite (kao da gulite krumpir). i Kuhajte u slanoj vodi s limunom 30-ak minuta dok ne omekša.

U međuvremenu pripremite beshamel umak tako da na 50 grama maslaca popržite 30 grama brašna te zatim polako dodajte još 1/2 litre mlijeka pazeći da vam se ne naprave grudice, neprestano mješajući dok se umak ne zgusne. Beshamel umaku dodajte malo soli i naribajte malo muškatnog oraščića.

Naribajte 40 grama parmezana.

Topinabour ocijedite i posložite u keramičku posudu za pečenje. Izmutite žumanjak i dodajte ga uz miješanje beshamel umaku. Polijte beshamel umak preko topinamboura, a na vrh umaka rasporedite naribani parmezan i naribajte još malo muškatnog oraščića te polijte s malo maslinovog ulja. Pecite u pećnici na 220 stupnjeva cca 15 min, dok se od parmezana ne napravi lijepa korica.

Ja sam uz gratinirani topinambour napravila još i teleći but aromatiziran kaduljom i majčinom dušicom.

Ovo je baš bio fin ručak. Iduću subotu ako ga bude na placi kupit ću ponovo topinambour i radit ću krem juhicu :)!

6 thoughts on “Gratinirani topinambour

  1. Vidim čičoku jako često u Konzumu u posljednje vrijeme ali nikako da je kupim. Inače jako sam se iznenadila kad sam nedavno naišla na recept za nju u staroj dalmatinskoj kuharici Dike Marjanović Radice.
    Morati ću je ubrzo uvesti i u naše jelovnik jer mi zvuči jako ukusna ovako zapečena.🙂

  2. Gomolje koje ste vidjeli u Konzumu nisu bile čičoke nego đumbir. Iako su vrlo slični vanjskim formom – vrlo su različiti okusom…

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s