Mocali, Brunello di Montalcino 2001

Ah taj Brunello di Montalcino…za one koji ne znaju to je crno vino proizvedeno u okolici mjesta Montalcino u Toskani u Italiji. Brunello je neslužbeno ime klona sorte Sangiovese Grosso, i od njega se proizvode neka od najcjenjenijih, najzanimljivijih, najpoznatijih, ali i najskupljih talijanskih vina.

1980  Brunello di Montalcino je prvi dobio oznaku Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). DOC – Denominazione di origine controllata je talijanska oznaka za osiguravanje kvalitete vina i hrane, slično kao kod Francuske -AOC (Appellation d’origine contrôlée). Vina s oznakom DOCG degustiraju kadrovi licenciranji od strane vlade prije nego se ona botiljiraju. Da bi se spriječile naknadne manipulacije boce vina se zatim zapečate numeriranim žigom preko kapice ili čepa.

Vino Brunello di Montalcino je napravljeno od 100% Sangiovesea. Mocali kojeg smo pili ovaj vikend proizveo je vinar po imenu Ciacci Tiziano. Ima 13,5 % alkohola, i berba je 2001. Prije degustiranja dekantirali smo ga pola sata, a zatim polako degustirali kroz par sati. Ovom vinu treba dati malo vremena da se otvori i pokaže svoj potecijal.

Intenzivne je rubinski crvene boje i na nosu je kompleksno i izbalansirano. Kako se vino otvara redom dopiru note maline, šljive, liquorizie (slatki korjen, sladić), tamne čokolade (Griotte) i duhana.

Vrlo je ekstraktno, dobro izbalansirano, srednje jakog tijela. U ustima prevladavaju arome džema od šljiva, sa spicy završetkom i vrhom od muškatnog orašćića. Slojevito je, redom se otvaraju tostirane note bariquea, mentola i svježe trave, te čokolade i kave.  Akohol ostavlja ugodnu toplinu u grlu i dosta dug elegantan aftertaste.

Ovo je vino stvarno dobro, ali je malo preskupo za ono što nudi…barem prema mom iskustvu, :)…

U toj cjenovnoj kategoriji složili smo se da bi nam bolje “legao” ponovo jedan Sito Moresco od Gaje…

Poslužila sam ga sa pilećim rolicama punjenim bukovačama, s kuhanom mladom kapulicom prelivenom redukcijom aceta balsamica te prvo kuhanim, a potom pečenim krumpirom aromatiziranim češnjakom. Recept uskoro…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s