Louis Latour, Meursault-Blagny, “Château de Blagny”, Premier Cru, 2002

S obzirom da je ovo prvo vino iz Burgundije o kojem pišem na blogu slijedi mala lekcija,:)

Burgundija se dijeli na četiri administrativne regije: Yonne u kojoj se proizvodi Chablis, Rôhne koja uključuje Beaujolais, Saône et Loire koji uključuje Chalonniase i Maconnias. I četvrta koja nas zanima u ovom slučaju – Côte d’Or, a koja se nalazi u samom srcu Burgundije u Francuskoj.

Côte d’Or podjeljena je u dvije regije: Côte de Nuits na sjeveru koja uglavnom uzgaja Pinot Noir i Côte de Beaune koja je poznata po Chardonnayu, i jednim djelom crnim sortama.  Iz  Côte de Nuits pravi vinoljupci sjetit će se uvjek mjesta Vosne-Romanée (doma legendarnog Romanée Contija koje ima reputaciju jednog od najboljih svijetskih vina, a time i najskupljeg na svijetu (…a kojeg ću nadam se ipak uspjeti nekad, negdje, nekako probati bar jednom u životu, 🙂 -samo sanjarim hehe).

Tlo u Côte d’Or sastavljeno je uglavnom od vapnenca. Vapnenac daje vina više razine alkohola i bogatog bouqueta.

Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C) je oznaka kvalitete koja garantira geografsko porijeklo vina, a time garantira i specifičnu poziciju parcele na kojoj se vinograd nalazi. Glavni cilj ovakvog označavanja je očuvanje autentičnosti, tipa i kvalitete vina proizvedenih na različitim terroirima koji čine Burgundiju. Prije nego što se uopće odobri oznaka A.O.C. potrebno je zadovoljiti neke bitne uvjete – da sad ne nabrajam sve -neki od njih su točno definiranje područja na kojem se proizvodi te koje su dozvoljene sorte na tom području, dozvoljeni maksimalni prinos po hektaru, metode sađenja, tretiranja i rezanja loze, način vinifikacije itd.

Najkvalitetnija vina ove regije su naravno označena kao Grand Cru (čine 1% proizvodnje u Burgundiji), a zatim slijedi Village Premier Cru (kao i ovaj kojeg smo mi probali, a čine 11% o ukupne proizvodnje u Burgundiji) te Village ili Commune Appellations (čine 23% o ukupne proizvodnje u Burgundiji) i Regional Appelation (čine 65% o ukupne proizvodnje u Burgundiji). Ovo vam sve pišem da idući put lakše pročitate etiketu i izaberete bocu na polici u vinoteci, 🙂 )

Najpoznatija mjesta u Côte de Beaune su svakako Pommard i Puligny-Montrachet.

Meursault je pak poznat kao područje bijelog Burgundijca – Chardonnaya. U Meursaultu nema Grand Cru pozicija kao npr u Puligny Monrachetu ili Chassagne-Montrachetu, već samo Premier Cru pozicije, ali to ne znači da su ta vina išta lošija od nekih Grand Crua. Tlo se kao i u ostatku regije sastoji uglavnom od vapnenca.

I  sad napokon nešto o vinu ,:) –Louis Latour, Meursault-Blagny, Premier Cru, 2002.

Château de Blagny je pozicija locirana na vrhu brijega okrenuta prema Mersaultu i Puligny-Montrachetu, tlo se sastoji od vapnenca i kamenog lapora.  Sorta je Chardonnay. Vinificirano tradicionalnom metodom, dozrijevalo u malim hrastovim bačvama…

Ovo je vino pravi predstavnik Chardonnaya iz Burgundije.  Na nos prevladava mango, cvijeće akacije i citrusi. Vrlo osvježavajuć i delikatan bouquet. U ustima prevladavaju redom citrusi i tropsko voće sa prekrasnim finishom od mentola i svježe pokošene trave. U pozadini se lagano osjete tostirane note taman toliko da na nepcu ostave okus pečenih lješnjaka. Jakog je tijela, lijepo strukturirano i izbalansirano. S obzirom na godine, kiseline su još vrlo živahne i daju mu potrebnu svježinu i dodatno naglašavaju karakteristike Chardonnaya.  Treba mu dati malo vremena da se otvori.  Poslužiti na najmanje 13,14 stupnjeva kako bi pokazalo sav svoj “sjaj”. Dug i vrlo koncentirani aftertaste.

Idealno vino uz špagete s morskim plodovima. A šta da vam kažem nego da sam uživala u ovom finom bijelom … Preporučam kao odličan uvod u bijela iz Burgundije!

već samo Premier Cru pozicije, ali to ne znači da su ta vina išta lošija zbog toga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s