Mesna tortica i lička basa

Dolaze vam gosti, ne znate što biste im poslužili? Evo nešto simpatično, a jednostavno – mesne tortice.

Sastojci za 4 osobe:

200 g lisnatog tjesta

4 fete lungića debljine 2cm (svaka cca 80 gr)

4 dag pancete

2 žumanjka

100 gr listova blitve bez stabljika

maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Meso lagano posolite, popaprite i polijte s maslinovim uljem, te ostavite da se kratko marinira. Zatim ga na teflonskoj tavi, na jakoj vatri popržite cca 2,3 min sa svake strane. Meso stavite u aluminijsku foliju, polijte s maslinovim i ostavite da se malo ohladi dok pripremite ostatak.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljate na 3 cm debljine. Sa kalupom ili nožem oblikujte krugove promjera cca 15 cm. Potrebno vam je 8 krugova. Na sredinu kruga stavite 3 lista svježe blitve tako da je njezin promjer cca 1 cm širi od mesa. Zatim stavite 2 tanke fetice pancete, pa opet red blitve. Na blitvu stavite meso i zatim na njega još 3 lista blitve. Zatim pokrijte sve s drugim krugom od lisnatog tijesta. Rubove lisnatog tijesta dobro stisnite s vilicom sa svih strana tako da ostavite tragove dužine cca 2 cm. Okruglim kalupom ili nožem iskružite višak tijesta (tako da rub tijesta na kojem je otisak od vilice bude debljine oko 1 cm). Izmutite 2 žumanjka sa par kapi vode i kistom premažite tortice. Stavite ih na papir za pečenje na lim za pečenje  i pecite 10ak minuta.  Tortice možete i ranije pripremiti tako da kad dođu gosti možete samo upaliti pećnicu i staviti ih peći i uživati.

Poslužite s ličkom basom (tradicionalni lički punomasni meki sir pripremljen od škorupa. Ja sam ga našla na Riječkoj placi – proizvođač je Eko Gacka). Umjesto toga možete poslužiti i izmiksani svježi sir s vrhnjem i malo soli, iako je lička basa bolja s ovim jelom.

Slike nisu baš neke, ali je bilo jako ukusno,:)

Ovo jelo poslužila sam s vinom Lučica, Babich, riserva, 2007.

3 thoughts on “Mesna tortica i lička basa

  1. Ovo mi se jako sviđa, a moj dragi bi bio oduševljen ovom kombinacijom.🙂
    Nisam viđala basu u Zagrebu ali je nije problem ni doma napraviti, koliko ja znam ona je nešto poptu labneha, znači samo se procijedi jogurt (ili skorup) kroz gazu nekoliko dana i to je to.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s