Pileće rolice, kuhana kapulica s reduciranim umakom od aceta balsamica i pečeni krumpir s češnjakom



Sastojci za 4 osobe:

700 g pilećih prsa s kostima

1 kg mlade kapulice (mladog luka)

400 kg bukovača ili nekih drugih gljiva

7 režnjeva češnjaka

4 krumpira

1 l vode

1 mrkva

1 grančica peršina

1 grančica celera

1,5 dl aceta balsamica

maslinovo ulje

suncokretovo ulje

sol (sitna i krupna)

papar

aluminijska i prozirna folija

Priprema:

Pileće rolice mogu se unaprijed pripremiti, tako da meso upije okuse punjenja (gljiva ili ako želite eksperimentirati probajte s nečim drugim). Pileća prsa pažljivo odvojite od kožice i od kostiju.  Potrebno vam je 8 feta mesa. Pripremite pileći temeljac (kosti s mesom koje je ostalo na njima i kožicu stavite kuhati 1 litrom vode, mrkvom, celerom, peršinom, malo soli i papra). Zatim meso koje ste odvojili narežite pažljivo na tanke fete i dobro ih istucite batom preko prozirne folije. Istucite ih (pažljivo da se ne bi raspale) na debljinu 3, 4 cm. Posolite, popaprite i polijte malo maslinovim uljem i ostavite da se mariniraju.

Bukovače (ili neke druge gljive) očistite i isjecite na kockice veličine cca 1 cm. Očistite češnjak (3 režnja) i sitno ga iscjekajte. Na tavi s 2,3 žlice suncokretovog ulja popržite gljive i češnjak. Dodajte im malo soli i papra. Pirjajte dok ne omekšaju.

Izrežite 8 komada folije (veličine cca 30×30 cm). Napravite pileće rolice na slijedeći način: Na rub komada folije stavite komad pilećih prsa. U sredinu po njegovoj dužini stavite nekoliko žlica pirjanih bukovača. Zarolajte tako da krenete od ruba na kojem ste stavili komad mesa pa prema ostatku folije i zatim dobro zavrnite  rubove (vidi sliku ispod).

U meso ne bi smjela prodrijeti voda kad ga stavite kuhati stoga pripazite da vam se folija ne raspara. Ostavite da odstoji dok pripremite ostatak hrane.

Aceto balsamico kuhajte s litrom pilećeg temeljca dok se umak ne reducira na 1/5.

Mladu kapulicu skuhajte u slanoj vodi. Kuha se cca 5-10 min, ovisno o veličini, i zatim je odmah (nakon što ste je ocjedili) ubacite u hladnu vodu s ledom ili bar polijte mlazom vrlo hladne vode ako nemate leda kako bi njezina pera zadržala lijepu zelenu boju.

Ogulite i operite krumpir. Lagano ga zarežite nožem 5 mm do ruba svakih 5 mm (vidi slike). Stavite ga kuhati u slanu vodu desetak minuta. Četiri češnja češnjaka narežite na tanko po dužini i stavite između feta koje ste izrezali na krumpiru. Polijte s malo malinovog ulja, dodajte malo krupne soli i svježe mljeveni papar i stavite zapeći na 220 stupnjeva cca pola sata.

Pileće rolice stavite kuhati u veliki lonac s kipućom vodom oko 20 minuta (ovisno o veličini može biti i pola sata, uvijek možete izvaditi jednu i vidjeti da li je gotova i zamotati je u novi komad folije te vratiti natrag na kuhanje ako nije…🙂

Očistite pileće rolice od folije (i pazite da se ne opečete, :)) izrežite i servirajte na tanjur. Dodajte kapulicu i krumpir. Kapulicu polijte reduciranim umakom od aceta balsamica i maslinovim uljem.

Uz ovo jelo poslužili smo vino  Brunello di Montalcino, Mocali, 2001. Dobar tek!

P.S.: Ako se pitate – DA- moram pod hitno kupiti novi set potpuno bijelih tanjura!!! 🙂

5 thoughts on “Pileće rolice, kuhana kapulica s reduciranim umakom od aceta balsamica i pečeni krumpir s češnjakom

  1. Stvarno je zanimljiva kombinacija, a ja gladna…na kraju radnog vremena. Ubuduće ću morati tvoje recpte čitati sita!
    Nisam ni primijetila tanjure dok nisi naglasila. Jelo je previše primamljivo.

    1. Ha ha, super si!🙂 Morat ću vam onda ubuduće ove postove o hrani stavljat poslije ručka,:). Ove dane smišljam jelovnik za subotu, imam neka fina vina,:) nadam se da će opravdati očekivanja…mislim da ću kao jedan od začina koristiti cvjetove ružmarina…;) sve naravno ovisi koje namirnice pronađem na tržnici, pa onda uvjek moram razmisliti o 2,3 različita menija ako štogod ne nađem.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s