Dingač Miličić, 2006

I tako smo krenuli u otvaranje bočica plavca malog…

Za večeras Dingač Miličić,🙂 …a koje su bočice uslijedile nakon toga saznat ćete uskoro.

A šta da vam kažem – nekako sam slaba na plavac mali, jug, more i sunce,🙂 …na položaj Dingač, vinogorje Pelješac…

Dingač Miličić, apsolutno spada u gornju kategoriju vrlo dobrih vina i definitivno je best buy.

Ima 14,1 % alkohola, berba 2006, vrhunsko vino…

Kad smo ga otvorili već na čep osjetio se miris kave.  Zanimljiv početak.

Na prvi nos osjeti se prvenstveno kava, liqurizia, menta, a kasnije tostirane note, vanilija i gorki kakao. Na prvu na jeziku vrlo ugodno slatko čokoladno a zatim svježe mljeveni crni papar.  Jakog tijela i zrelih tanina koji dosta vežu jezik  ali istovremeno su i vrlo ugodni.

Vrlo zanimljivo, višeslojno vino.  Kako prolazi vrijeme, dok guštamo u njemu, sve sve više otvara. Na miris kao da priča jednu a na okus drugu priču, što mi se jako sviđa. Volim vina koja me ovako zaintrigiraju -samo čekam da odnekud iskoči neki novi miris i okus.

Isprepliću se okusi- papreno, slatko, gorko čak pomalo slankasto (gotovo da osjetim more i pinije,🙂 ).  Vrlo je “gusto i uljasto” u ustima -kao dobro maslinovo ulje klizi niz grlo. Na kraju izrazito ugodna toplina i dugačak slatko-papreni završetak.

Čokoladu kasnije zamjenjuju okusi gorkog kakaa, suhih šljiva, confita od prezrelih trešanja …

A na nos se osjete note svježeg duhana…vjerojatno bih osjetila još nešto da se bebach u tom trenu nije probudio te sam ga morala otići nahraniti,🙂.

Za mene ocjena 8,75 od 10.

S obzirom da je moćno i spicy poslužila bih ga uz nekakav dobro odležani sir ili uz neko mesno jelo npr osso buco s pršutom ili teleću koljenicu ispod peke.

Obavezno dekantirajte bar sat vremena…

6 thoughts on “Dingač Miličić, 2006

  1. E i ja volim plavac mali, a Dingač mi je najdraži od svih. Ovaj nisam probala ali sudeći po tvom komentaru mora biti izvrstan.🙂

    1. Les Fleurs du Mal nije baš poezija koju bi povezao s vinom🙂 Osim ukoliko ne misilš na sinesteziju Corespondance

      1. U pravu si, :)…Zapravo mi je bila pala na pamet – Get drunk iz Paris spleen,:)
        One should always be drunk. That’s the great thing; the only question. Not to feel the horrible burden of Time weighing on your shoulders and bowing you to the earth, you should be drunk without respite.

        Drunk with what? With wine, with poetry, or with virtue, as you please. But get drunk.

        And if sometimes you should happen to awake, on the stairs of a palace, on the green grass of a ditch, in the dreary solitude of your own room, and find that your drunkenness is ebbing or has vanished, ask the wind and the wave, ask star, bird, or clock, ask everything that flies, everything that moans, everything that flows, everything that sings, everything that speaks, ask them the time; and the wind, the wave, the star, the bird and the clock will all reply: “It is Time to get drunk! If you are not to be the martyred slaves of Time, be perpetually drunk! With wine, with poetry, or with virtue, as you please.”

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s