Panna cotta s kavom i čokoladom

S obzirom da je ove dane bilo lijepo toplo i napokon je stiglo proljeće trebalo mi je nešto osvježavajuće, i tako mi je na pamet pala panna cotta. S obzirom da je često znam napraviti, pomalo mi je postala dosadna obična s vanilijom, mada je jako volim. I onda sam se sjetila – kava!

Ovaj recept je moja prva ulaznica za Ajme, koliko nas je, igru koju je pokrenula Snježana s bloga Dalmacija Down Under. Domaćica igre za ovaj mjesec je Ljilja s bloga Chocolate Dust.

Sastojci za 4 osobe:

Panna cotta s kavom:

360 ml slatkog vrhnja

50 ml mlijeka

100 ml espresso kave 100 % arabica (umjesto arabice može mješana s arabicom  npr od proizvođača Lavazza, Illy…)

300 gr šećera

3 listića želatine

Panna cotta s čokoladom:

180 ml slatkog vrhnja

40 g šećera

100 g čokolade  sa 70% kakaa

2 lista želatine

Priprema:

Listove želatine namočite u hladnoj vodi desetak minuta dok ne omekšaju. Skuhajte espresso kavu u kafetieri (1 dec kave na mjericu kafetiere za 3 osobe) ili aparatu za kavu ili kao tursku – bitno je da bude reducirana na 1 dec (1 dec vode cca na 5-6 čajnih žičica kave). Jako je bitno da kava bude vrlo kvalitetna inače panna cotta neće biti dobra, dakle ne dolaze u obzir jeftine gorke, prepečene kave…!!!

Pomješajte slatko vrhnje, reduciranu kavu i šećer te ih zagrijte tako da bude vruće ali ne i da zakuha. Skinite s vatre i umješajte želatinu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i ulijte u kalupe. Stavite da se ohladi u frižider cca 4,5 sati (ne zamrzavajte, jer ćete ovako dobiti jedan fini nešto jaći sloj s kavom na vrhu koji će se razlikovati u boji od ostalog dijela).

Kad se panna cotta od kave dovoljno “stvrdnula” pripremite panna cottu od čokolade. Listove želatine namočite u hladnoj vodi desetak minuta dok ne omekšaju. U međuvremenu pomješajte slatko vrhnje, šećer  i čokoladu razlomljenu na kockice. Zagrijte na laganoj vatri -tako da dobijete uniformnu smjesu (da bude vruće ali ne i da zakuha). Skinite s vatre i umješajte želatinu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i ulijte u kalupe na sloj panna cotte od kave. Stavite da se ohladi u frižider cca 4,5 sati.

Za dekoraciju možete rastopiti malo čokolade i napraviti oblike po želji (vidi sliku).

Kad budete posluživali panna cottu, ako nemate silikonske kalupe odnosno ako imate krute možete se poslužiti trikom. Uronite kalupe s panna cottom u hladnu vodu na nekoliko trenutaka i panna cotta će se lakše odvojiti od stijenki. Ako ne ide ni tako onda uzmite tanak oštar nož i lagano odvojite od rubova kalupa.

Nama je bila jako fina, nadam se da će se i vama svidjeti! Dobar tek!

Alenko Radovic

10 thoughts on “Panna cotta s kavom i čokoladom

      1. Enogastromama,

        Kako ste dobili tri sloja?
        Izgleda kao tri razlicite smese, a to mi se ne slaze sa tekstom koji pise iznad.

      2. Draga Mirjana – piše u tekstu, nisu tri različite smjese nego se to dobije ako se polako stvrdne u frižideru – da citiram: Pomješajte slatko vrhnje, reduciranu kavu i šećer te ih zagrijte tako da bude vruće ali ne i da zakuha. Skinite s vatre i umješajte želatinu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i ulijte u kalupe. Stavite da se ohladi u frižider cca 4,5 sati (ne zamrzavajte, jer ćete ovako dobiti jedan fini nešto jači sloj s kavom na vrhu koji će se razlikovati u boji od ostalog dijela).
        Lijep pozdrav,
        Marinela

  1. Wow, ovo ti izgleda prekrasno. Svaka čast.
    BTW, sviđa mo se fotkica u tvom zaglavlju, malena ručica i ove artičoke, slatko…

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s