Bura, Dingač, 2007

I ovaj tjedan nastavljamo s plavcem malim…

Slika: Moj sin voli istraživati što sve mama ima u kuhinji, otvarati ormare, ladice, dotaknuti voće, povrće pa tako naravno nije mogao dočekati da vidi što je to barba poštar donio u paketu, 🙂

Znate li staru izreku o „Tri marčanske bure“ koje nas posjećuju tri puta u ožujku prije nego stigne pravo proljeće? Ove su godine dvije poprilično jako zapuhale u Rijeci, od kojih je ona orkanska nosila i krovove sa zgrada… No ona treća koja nam je došla, e ta je bila najmoćnija i nama najdraža!

27. 03. 2010.  u subotu otvorili smo bocu vina Bura, Dingač, berba 2007 iz podruma Nikole Bure iz Potomja. Prema preporuci dekantirali smo ga dva sata prije konzumiranja.  Već se po čepu moglo naslutiti  da nas čeka zanimljiv doživljaj. S obzirom da smo pažljivo i polako izlili vino u dekanter- sav talog, a kojeg smo i očekivali ostao je u boci. Bilo ga je jako malo. Naravno da smo ga izlili u čašu da bi ga pomirisali jer smo već bili nestrpljivi probati to vino,… i naravno da smo nakon toga postali još nestrpljviji, :).

Dakle nakon dva sata, nas četvoro napokon smo okusili Buru. Već na prvi nos zapljusnuo nas je miris tamnog voća (šljive, višnje), karamela, mesa i papra.

Prvo što smo svi izgovorili kad smo je okusili bilo je: MMMMMMMM…i  zjenice su nam se raširile od zadovoljstva, a pojavio se i osmjeh. I-z-v-r-s-n-o  v-i-n-o!!! Da ponovim, ako niste dobro pročitali – izvrsno vino!

Prekrasno izbalansirano vino zrelih izrazito ugodnih tanina. Elegantno, strukturirano i višeslojno; kako prolazi vrijeme otvara se novim aromama. Treba u njemu guštat polako. Evo kako je to redom išlo kod nas:

Kako vrijeme prolazi tako se na nosu pojavljuju mirisi marmelade od tamnog voća (višnje, borovnice,…), anisa, ružmarina te meda od kadulje, malo lavande negdje u pozadini, liquirizie, gorkog kakaa, tamne čokolade i malo krvi.

Tanini ugodno „vežu jezik“. Isprepliću se okusi slatko, slano (mineralno), gorko… Prvo tamna čokolada, rogač, anis, liquirizia, a zatim meso. Toliko je uljasto i baršunasto, gusto i mekano da bih ga mogla pojesti. 🙂

Aftertaste gorkasto-slatkast podsjetio nas je okus sušenih datulja i možda pomalo neobično negdje u retrookusu podsjetio nas je na lubenice… Snažan aftertaste od bar 20 sekundi… traje, traje i traje…i toliko je ugodan da stalno zove na JOŠ, :). Netko je rekao – kao da sam pojeo parfem, 🙂

16 % alkohola osjeti se samo kao blago peckanje na jeziku i kao ugodna toplina u grlu (dakle uopće se ne osjeti, :)).

Nakon nekog vremena razvijaju se na nos mirisi kave, dima te nešto floralnih nota koje stalno prati tamna čokolada…

Ne bih imala ništa protiv da idući puta otvorim bocu ujutro i cijeli dan guštam samo u njoj – u  moćnoj Buri. Ovo je vino za mene  10/10. Kultno vino za prave hedoniste.

Uz Buru sam nakon dosta razmišljanja poslužila Proljetni lungić sa cvijećem ružmarina i jaglaca. Nisam željela zagušiti doživljaj vina sa nekim jačim mesnim jelom mada bi Bura podnijela i jače, no smatram da uz posebna vina moraju ići i posebne delicije.  Mislim da nisam pogriješila, prema komentarima mojih gostiju savršeno su parirali.

24 misli o “Bura, Dingač, 2007

  1. Majko moja kako ovo primamljivo zvuči!! Uh, sline su mi procurile kad sam pročitao ovu recenziju. Ako je ovo ocjena 10/10 znači li to da je ovo nešto najbolje što ste pili od crnih vina ili je bilo još takvih iskustava? Inače, blog je predobar.

    1. Hvala za pohvalu,:) navratite opet, biti će toga još puno,:)
      Ne ovo je samo jedno od najboljih na listi onih vina koje sam pila, a pila sam ih poprilično,:) -definitivno je ušlo u mojih top 10- po meni najboljih vina.

  2. Pa bili mi mogli napisati koje još vino spada u taj top 10, a da se može kupiti u Hrvatskoj? Mislim, ako već planiram skupiti jedno 200-300 kn za butelju, volio bih da pogodim nešto stvarno dobro.

  3. Ukratko, Bura mi je od hrvatskih crnih ravno uz bok s Medvidom od Dumobokovića & Barbića i Zlatnim Plavcem Grand Cru od Plenkovića. Mislim da ću za cijelu listu sa hr i stranim morati jednom napisati u zaseban post, mislim da za to nije mjesto samo u komentarima. Sa tim vinima sigurno nećeš pogriješiti, osim ako baš ne budeš imao peh sa čepom, ali mislim da je to rijetko. Naravno pazi uvijek gdje kupuješ vina (da su čuvana u dobrim uvijetima)…Sretno,:)!

  4. Hvala na preporukama. A baš sam se ovih dana nabrusio na jedan Plenković Grand Cru, ali sad prije par dana smo otvorili njegov Plavac barrique 2005, i to je bilo neugodno iskustvo (previše stiskalo usta, teško se pilo), pa sam se već pobojao za Grand Cru. Ali sudeći po preporukama, vjerojatno je Grand Cru druga priča. Ćin ćin, do drugih ovako finih recenzija na blogu!

  5. Ako nisi- mislim da si ga možda trebao dekantirati prije nego ste ga popili, pogotovo kad kažeš da je imao trpke tanine, i drugo godina je 2005, vino već dosta stoji u boci, i pretpostavljam s obzirom na dobru godinu 2005 da ima dosta alkohola – takvom vinu treba dati vremena- zraka da se otvori. Dakle dekanter pri ruci obavezno,:) ili bar ostavi bocu otvorenu neko vrijeme…
    Da me krivo ne shvatiš, ja volim moćna vina, a ponekad to podrazumjeva i jake, ponekad trpke tanine, no takva vina onda obavezno dekantiramo ili ostavimo da boca dobije zraka.

    Ne znam kakav ti “staž” imaš u pijenju vina-nemoj me krivo shvatiti, ali ovo moram napisati i radi ostalih čitatelja koji nisu toliko iskusni u svijetu vina. Uglavnom lakša vina, sa manje tanina, voćnija trebali bi birati oni koji se tek upoznaju sa svijetom vina -to je bolje za njih, jer će im se teška vina, jaki tanini biti vjerojatno nepitka (nebrojeno puta sam to doživjela u svojoj okolini). Kako znanje o vinima raste odnosno kako ti se nos i nepce počinje privikavati tako raste i želja da probaš svaki put nešto novo i posebnije i odmakneš se od “mirišljavih vodica” prema “hedonističkim bombama”,:) …Ma morat ću nešto i na tu temu napisati izgleda,:) već sam obećala vodič za početnike kad ulovim više vremena….

  6. Staž je malo iznad početničkog, počeo sam se ozbiljno uživljavati u vina u zadnje vrijeme, pa sam zato mislio kupiti jedan Grand Cru čisto da vidim što je to gornja klasa vina. Da uživam ko pravi hedonist..:) Inače volim ja jača i punija vina ovaj plavac sam dekantirao najmanje sat ali ništa mu nije pomoglo. A tko zna, možda loša godina ili neka čudna boca. Zato mi je drago da postoje ovakvi blogovi gdje se može čuti nečiji osobni doživljaj pojedinog vina, to mi puno više znači za preporuku nego neke službene recenzije po novinama (p.s. najviše mrzim recenzije od Butkovića, toga nemože ništa oduševiti). Od plavaca što sam dosad probao najbolji utisak mi je ostavilo vino Jubo’v od Carića, slučajno sam naletio na Hvaru prošlo ljeto u jednom super wine baru u Starigradu, onda smo išli kod njega u Svirče po par boca, pa onda i naručili karton kad je nestalo boca. (nema ga po dućanima, ali se može naručiti, cijena 45 kn!, vino ludilo, mirisno, puno, drugačije..). Kad malo bolje pogledam, od tad sam se počeo ozbiljnije zanimati i kušavati vina. Vjerojatno i vi imate neka vina koja su vas uvela u svoj svijet, ja sam tek evo na početku puta, ali nadam se da će taj put biti što duži i što raznovrsniji. Pozdrav!

  7. Što se tiče tog Plavca, ne mogu suditi jer ga nisam probala, no možda ga je trebalo dekantirati i više sati???…Ne znam probat ću.
    Da bilo je boca koje su mene uvele u svijet vina, svojedobno je to bio jedan Ivan Dolac koji nam je tad bio ostao u sjećanju…:) Možeš probati i od Istrijana nešto Gran Teran od Coronice i Roxanich Teran, Trapan Syrah…ma ima ih puno. Najbolje je da kreneš sam istraživati, biti će sigurno onih koje će ti se više, a onih koji će ti se manje sviđati. Za svakoga je vino individualan doživljaj. Isto tako ono što se meni sviđa ne mora značiti da će se i tebi svidjeti…U različitosti i je bogatstvo, sigurno ćeš naći nešto za sebe
    Što se tiče profi recenzija, ponekad je teško zadovoljiti njihovo nepce jer je vjerojatno već prezasićeno i onda ih je teško oduševit, ponekad i ja imam taj problem,:) Kako budeš napredovao neke boce koje su ti nekad bile dobre kasnije ti možda više neće biti i tako…. a naravno bilo je puno boca koje smo jedostavno izlili u škaf..Nemoj se ograničiti samo na crna, ima fantastičnih bijelih, rosea…ma zapravo svijet vina je fascinantan kad shvatiš koje je njegovo bogatstvo.

  8. Vidin da Luka zeli isprobati neke nase dobre plavce……..
    Proveo sam ugodna dva tjedna na Peljescu i imao srecu kusati neka iznimna vina…..izmedju ostalih Postup Mare, Postup od Nade Roso, Plavac Mili od Rozica, Zicada od Kangjere, Dingac od Goranka Poljanica na polici me cekaju jos Madirazza i Rojal………..Svakako ih toplo preporucam, voda mi ide na usta dok ovo pisem…………Zivjeli

  9. Blog ti je zaista fenomenalan! malo sam prošvrljala kroz nekoliko postova, recepti oodlični, uvijek nešto novo i uživam čitati tvoje dojmove i priče o vinima! Pozdrav od Ebbe !

  10. užitak za čitati – za piti ćemo još vidjeti – nadam se prvom prilikom!
    ne sumnjam da će jednom i ručice koje nestrpljivo otvaraju paket jednog dana uživati u životu kao i mama 🙂

  11. Dingać jako volimo, ali nismo probali ovaj Bura. Inače pijemo pelješka vina redovito.
    I meni su ručice super, uvijek ih pratim na ovom blogu 😛

  12. @DamacijaWineExpo- Postup Mare čeka u podrumu,:), a vidim da imaš još zanimljivih preporuka…:) mljac

    @Ebba – drago mi je da ti se sviđa, dobro došla!

    @Alan – hvala i jeste brali šta šparuga ove dane,:)?

    @prozorudom – hvala i vama, mislim da ako ovako nastavi s njam njam-na stolu ne smije biti ništa a da on to ne proba, odmah viče njam njam, čašu vina mu damo da pomiriše, a kad odraste naučit će sve ostalo…a onda ćemo vjerojatno morati držati boce pod ključem,:) Srećom znam da i ako bude imao koju finu bocu pod rukom znati će je cijeniti i neće je kao ostala mladež mješati s CocaColom, 🙂 Trudit ćemo se naučiti ga kao što su i nas da cijenimo domaće, hranu, piće…sve što rezultat je nečijeg truda zaslužuje respect i koje su bitne stvari u životu i što dalje od konzumerizma, nadam se da ćemo uspijeti,:)…

    @Slakal, ako imate prilike probajte, nećete pogriješiti. A ručice prate mamu stalno, sad čak uzme kuhaču i padele i onda on kao kuha,:) Presladak je i mama i tata su ponosni na njega,:)

  13. ima krasnih vina kod nas……..nevjerojatnih zapravo………….
    ima jos dobrih preporuka……………a vidim i u vasim postovima jako interesantnih podataka………… Svakako Vas pozivam na nas wine & food festival 14 i 15.05 u Makarsku. mozete mi se obratiti na wineexpocroatia@gmail.com da Vam posaljem detaljnije informacije…..Pozdrav

  14. Potpuno se slazem da je Dingac Bura vrhunski u sto sam se osobno uvjerio u par navrata. Vrhunsko vino ucinjeno sa znanjem i ljubavlju.
    Ovdje bi takodjer zelio posebno pohvaliti Dingac Kiridzija jer je vrhunski, grozdje sa najkosijih padina Dingaca u koje je utkana ljubav, znanje i strpljenje. Vrsni poznavatelji vrhunskih vina medjunarodnog renomea (Francuska, Belgija i Italija)vide i osjecaju cari Juga. Uzivali smo nedavno pijuci jednu bocu Dingac Kiridzija i svi uglas zaklucili da je to vino Bogom dano onima koji od vina ocekuju najvisa zadovoljstva.

  15. Probao sam doma Buru 2008 i što reći.. deklarirano je kao polusuho što me iznenadilo, mislim da su prijašnje berbe suhe. Objektivno vrhunski, ali me malo ipak smeta ta slatkoća, tako da mi ipak nije 10/10, recimo 9/10. Nisam dosad probao nijednu berbu, ali imam feeling da su bile nijansu bolje (bar su bile suhe).

Odgovori na Alan - secretdalmatia Otkaži odgovor