Vinistra 2010

Moram vam reći da nije lako piti, slikati i držati bebu u isto vrijeme.🙂 Bilo je to jedno vrlo zanimljivo iskustvo. Pomalo iscrpljujuće, ali vrlo ugodno. Super je što je bebach uspio izdržati puna dva dana gledajući mamu i tatu kako degustiraju vina, maslinova ulja… Bojala sam se da će biti i teže no ipak sam uspjela poslikati sve boce koje su mi se svidjele. To sam učinila zato jer onako prepunih ruku ne bih uspjela pisati dojmove. Možda se drugi put kloniram pa uspijem,:)

Ovo je post u slikama o vinima i ostalom što mi se svidjelo na Vinistri 2010. Kao prvo lijepo je bilo sresti ponovo sve te dobre ljude-vinare, a posebno mi je drago što sam imala čast upoznati Gurwoman i našeg predsjednika Josipovića.🙂

A ovako je to izgledalo kad je moj bebach svako malo uporno pokušavao uzeti kameru iz moje ruke čim bih krenula slikati🙂 :

Što se tiče vina teško mi je sada rangirati koje mi je najbolje, no ova lista je zapravo lista vina koja su po mom “guštu” i u kojima bih svakako željela imati prilike ponovo uživati na miru u svom domu, uz dobro društvo.

Moram još napomenuti da je kvaliteta vina na Vinistri zaista na visokom nivou i da su sva vina dobra i ne može se reći ni za jedno da je loše. No bilo je tu vina koja su se po meni posebno isticala i izdignula se iznad ostalih, a ona se nalaze na ovoj listi. Također naravno da nisam stigla obići baš sve štandove i vjerojatno sam neka dobra vina i propustila, stoga ako neko ima još kojeg favorita javite,🙂 …

Slijedi Eno-gastro-mamin izbor sa Vinistre 2010:

Vina koja su me posebno iznenadila i oduševila su vina iz ekoloških vinograda Marinka Rodice iz Truške, Slovenija. Ponajprije njegov Merlot 2006 i Refošk 2006 no i ostala vina koja sam probala na njegovom štandu bila su odlična – Syrah, Cabernet Sauvignon i Malvazija.

MA.DE.BA.KO Malvazija 2009 –stvarno je dobra -pokupila je samo najbolje iz svih malvazija koje su kupažirane – Matošević, Degrassi, Bastianich i Kozlović.

SteraS Refošk 2007. -ovaj refošk Bojana i Tilena Prapotnika iz Izole, Slovenia prava je BOMBA, pre-mirisan i pre-ekstraktan, jedan od najboljih Refoška koje sam imala prilike probati!  Njega moram obavezno nabaviti. S ovim moram konstatirati da su se Slovenci ozbiljno primili posla – niski prinosi, male količine, ekološka vina…mislim da bi se i naši mogli malo zamisliti i uložiti dodatan trud po tom pitanju…)

Roxanich Cabernet Sauvignon 2006 i Rose 2008. -Mogu reći bez obzira što njegova vina prati fama da su preskupa -da su sva redom jako dobra. Ranije sam imala prilike probati njihov Teran i bila sam jako zadovoljna. Na Vinistri sam probala sva njihova vina, a posebno su mi se svidjeli Rose 2008. i Cabernet Sauvignon 2006. Za ovaj Rose mogu reći da je najbolji hrvatski rose koji sam do sada imala prilike probati.

Trapan Malvazija Uroboros 2008  i Rose Ruby -Za Uroboros apsolutno zaslužena zlatna medalja na “Svijetu Malvazija”, jako mi se svidjela. Rose Ruby – Syrah – I like – vrlo provansalski- brings back sweet memories,:) Ovo će biti moj izbor za tople ljetne noći.

Degrassi Couvee Blanche Terre Bianche 2009., Contarini Cuvee Rouge 2008., Malvazija istarska Bomarchese selekcija 2009. -sve redom odlična vina, a posebno me se dojmio Couvee Blanche Terre Bianche- njega moram imati kao dodatak kolekciji u podrumu.:)

Slijedeća vina se uvijek nađu u našem podrumu iz godine u godinu i uvijek su vrlo visoke kvalitete:

Coronica Malvasia i Gran Malvazija -Vina Morena Coronice nisu bila na ocjenjivanju, a iskreno mislim da to nije ni potrebno, uvijek su u samom vrhu. Naravno posebno je dobra Gran Malvazija, a jedva čekam probati njegova nova crna. Sa nostalgijom se sjećam nekih dobrih boca…)

Radovan Malvazija istarska 2009 i Chardonnay 2009– a što reći za njih nego da iz godine u godinu njihova svježa malvazija i chardonnay iznova oduševe. Ja ih jednostavno obožavam!

Benvenuti Malvazija istarska 2009 i Malvazija istarska 2009-slatko vino od prosušenih bobica -prekrasna obitelj iz prekrasnog mjesta Kaldira s prekrasnim malvazijama,🙂

Piquentum Refošk 2009. – o mladom Dimitriju Brečeviću i njegovim vinima će se sigurno puno čuti idućih godina. Dobra filozofija, dobra vina bez ikakvih enoloških sredstava. Mislim da će biti vrlo zanimljiv njegov Refošk 2009. (na Vinsitri je bio još premlad, ali velikog potencijala).

Tercolo Malvazija istarska 2009. i Merlot 2009. -nisam ranije imala prilike probati njihova vina, ali ova što sam probala na Vinistri jako su mi se svidjela.

Kabola Malvazija 2009. – uvijek jako dobra, još kad je ekološka proizvodnja – naravno thumbs up,:)

Menengheti bijelo (imala sam priliku probati i Bijelo i Crno pred godinu dana-Crno mi je bilo bolje. U svim njegovim vinima osjeti se ruka Aleša Krstančića, jedino je cijena previsoka za obične smrtnike pa si to baš ne možemo tako lako priuštiti… Bijelo je bilo dobro, no možda mu fali da još malo odstoji i da još malo porade na prepoznatljivosti, no na dobrom su putu – na žalost u strci i popriličnoj gužvi na štandu nisam uspjela uloviti koju su godinu točili…ako netko zna?)

Peršurić Misal Blanc de Blanc 2007. i Malvazija istarska 2006. – Super odležana malvazija – isto jedan od “stanovnika” našeg podruma. Dobri pjenušci. Jako dobar Misal Blanc de Blanc (pas dose, extra brut, od Chardonnaya) i zanimljivi rijetki crni pjenušac Misal Noir (brut, na bazi Borgonje s Hrvaticom i Teranom).

Bastianich Tocai Plus 2006– 100 % Friulano iz 60 godina starog vinograda,  jako dobro i zanimljivo vino, svoj puni potencijal dostići će za cca 2 godine.

Vinarija Burić -Plato 2006. – zanimljiv vranac iz Crne gore iz male privatne vinarije… Lijepi odmak od onoga što se može pronaći na našem tržištu. S obzirom da su relativno mlada vinarija, očekujem idućih godina zanimljivih vina od njih. I like!

O maslinovim uljima iz Istre može se reći da su stvarno među najboljima u svijetu. Mi doma uvijek imamo po nekoliko različitih sorti i izbora. Zapravo da vam budem iskrena- na mjesec nas troje potrošimo 1,5-2 l maslinovog ulja, i možda 1/2 litre suncokretovog. To vam vjerojatno sve govori o tome koliko volimo maslinovo ulje.🙂

Sa ove Vinistre svidjela mi se Belić Selekcija,  a posebno njihovo maslinovo ulje od sorte Ascolana tenera (tako delikatno i voćno, idealno za deserte na bazi panna cotte,:))

Za ovu godinu moram još spomenuti ulja – Menengheti selekcija, ulja Sandija Chiavalona i San Gurmana koja su redom sva odlična. Na štandu San Gurmana posebno me oduševio mousse od bijele čokolade i maslinovog ulja -njemu nije mogao odoljeti ni moj bebach koji je pojeo pola porcije,:). Inače je i on degustirao sva maslinova ulja. Prvi puta je maslinovo probao sa 6 mjeseci  u kombinaciji sa mrkvicom,:) a sad ga pije i samog ili toća s kruhom.🙂

Još jedna zanimljivost od San Gurmana kojoj nisam mogla odoljeti je ocat od bazge Sanbuco. Naravno da sam ga uzela za svoju kolekciju octeva,:)

A onda kad smo se spremali otići jer se bebachu počelo spavati uočili smo nešto fenomenalno! Mestirpolutvrdi kozji sir od nepasteriziranog mlijeka sa Stancije Kumparičke u Istri. Naravno da smo uzeli cijeli kolut – ovaj  je sir najbliži francuskim sirevima i samo je za istinske gurmane (neki bi rekli smrdljivim francuskim sirevima,🙂 ). Vrhunske kvalitete, izrazito aromatičan. Uz njega morate popiti vrlo ekstraktno crno vino jakog tijela – any suggestions,:)? Ja bih izabrala Refošk od Rodice…

Eto dragi moji, to je to, očekujem vaše komentare, sugestije i kritike. Preporučam vam u svakom slučaju da bar jednom posjetite Vinistru!

16 thoughts on “Vinistra 2010

  1. Hvala na izveštaju, mogu samo da vam zavidim iz Beograda, da živim malo bliže sigurno bih i ja bio tamo🙂. Ovde je pre neki dan bio na vestima prilog sa Vinistre i rekli su da je gost sajma bio štand sa vinarima iz Srbije, da je bio vrlo posećen itd. Jel ste imali prilike da probate nešto?

  2. @ Marko, na žalost nisam, jer je na štandu iz Srbije bila skoro cijelo vrijeme ogromna gužva, tako da mi se nije baš dalo gurati s bebom,:) Naravno da su ljude dosta zanimala vina iz drugih država.
    Da li imaš ti neku preporuku za neko posebno vino iz Srbije? Ovo što sam ja do sada imala prilike probati na žalost nije bilo opravdalo očekivanja…no nije da sam i imala neke dobre izvore na žalost…
    Ako kad budeš imao prilike svakako dođi na Vinistru.
    Pozz!

  3. vidim da imamo sličan ukus…bar što se Istre tiče… jsamo 2 od navedenih vina mi se ne sviđaju (naravno, to je moj ukus) – Menengheti bijelo i Roxanich Cabernet Sauvignon. oba su za moje nepce prevanilizirana i ušminkana. Općenito, nisam fan ova dva proizvođača. Menengheti kao i Rožanić vole taj ”moderni” štih. nove hrastove bačve, fino izbalansirana vina, ali, nedostaje mi duše, nedostaje mi strasti i osjećaja u njima… Superistrian cuvee je jedino vino koje stvarno volim od Rožanića. 3 godine za crna i 2 i pol godine za bijela vina nije previše za odležavanje (sjetim se samo Brunella ili Barola), ali u ovoj situaciji je forsirano, i možda ne prilagođeno. Rožanić je tek nekih godinu i pol na tržištu, i nij ejoš dokazao postojanost u kvaliteti, jedna.dvije berbe ne osiguravaju nekom vrh, a o određivanju (”brendiranju”) cijene da ne pričamo, tu su obojica jaki. povezivanje sa Movijom je pun pogodak. Moviu obožavam, njgova vina su mi fantastična, i čudim se da premalo vidim njegov utjecaj u ovoj SL-RH suradnji.
    ali to je samo moje mišljenje…🙂
    prst gore za članak!
    Pozdrav

  4. svaka čast, mama, pod tolikim pritiskom biti toliko pribrana da dojmovi ostanu zapamćeni. ja se svake, ali svake godine zeznem, i umjesto da probavam neke sasvim nove stvari jednostavno uzivam u dobrim starim provjerenim proizvođačima, i možda njihovim novim proizvodima. a ustvari bi se covjek trebao potruditi i probati cim vise novih, manje poznatih vinara. note to myself za slijedeću godinu. žao mi je da se nismo srele, stvarno je bila velika koncentracija ljudi s malom djecom🙂
    do slijedećeg puta, drugarski pozdrav!

  5. Uspomene naviru. A i malo sam postiđena jer si ti u dva dana kušala više nego ja bez potomstva u četiri! Zašto ja nisam vidjela taj sir??!!! Osim starih favorita, prst gore za Tercola! Slučajno probali njegovu malvaziju prije 3 godine u jednom ZG restoranu i taj okus je za mene do danas ostao utjelovljenje dobre svježe nepretenciozne malvazije.

  6. @wineandfood4you-thanks za komentar, drago mi je čuti i drugačija mišljenja i naravno da se ne mora svima sve svidjeti, svi smo različiti i vina su različita- and that’s the beauty of it,:)
    Pozz
    @Lada-Da začuđujuće je bilo koliko je bilo mama s djecom -to sam i ja komentirala,:) Nisu ni mame što su nekad bile he he, umjesto na kolače vode djecu na Vinistru,:)
    Bilo je godina kad sam se i ja zezla…ali s vremenom sam usavršila strategiju. Idući puta ćemo bolje planirati, bit će mi drago da se nađemo negdje.
    @Gurwoman – kao što rekoh Ladi – s vremenom usavršiš strategiju- da uspiješ uživati i popričati sa svima, a da i probaš što više možeš,:) Practice makes perfect pretpostavljam,:)…Što se sira tiče – sjećaš se ono kad smo mi trebali otići, a ti si izletila s degustacije janjetine,:) – e u tom trenutku smo pregovarali o siru – ja nisam mogla otići, a da ga ne probam and the rest is history… Sasvim sigurno kad budem u onim krajevima prema Puli idem ponovo po sir. Sad svaku večer guštamo u njemu – kao desert naravno,:)

  7. Super, super članak,
    baš sam uživala u tvojim dojmovima.
    Jako me zanima ovaj ocat od bazge, pretpostavljam da ga rade od onih bobica, a ne od cvjetova.
    To mora bit nešto posebno.
    Kako obožavam sireve, a posebno ove “smrdljive” mislim da bi mi se i ovaj svidio.🙂
    Ma moram i ja jedne godine otići na Vinistru, možda već slijedeće.🙂

  8. …buđavi sirovi? Uje? Zakon🙂
    Nego, jesam li to dobro uočio pomalo sablažnjivo opsceni Trapanov plakat koji sugestivnom raskalašenošću krasi njegov štand?
    Anbolivibl🙂
    BTW, koliko mjeseci ima bebuljak?

  9. enogastromama, ovde je u toku procvat privatnih i malih vinarskih kuca, mada neke od njih vise nisu toliko male kao nekada🙂

    probaj mackov podrum chardonnay, kovacevic chardonnay i aurelius, podrum radovanovic cabernet sauvignon, aleksandrovic rose euforija i varijanta, aleksandrovic trijumf, tamnjanika spasic (odlicno belo vino od autohtone sorte).

    ima i nekih koji su bas novi, npr Stemina Stephanos iz Trstenika, i Kraljevski Podrum sa Oplenca koji je tek izbacio prva vina ali se prica da su odlicna (imam jednu bocu chardonnay ali nije jos stigla na red za degustaciju).

  10. @Vinopija – da dobro si uočio – dobar marketing u svakom slučaju,:) – Mi smo ga pitali je li to u inat Kosorici – ne vide se guze, ali se vide cice,:) haha. Ovih dana je to IN,:) Bilo je čini mi se nešto slično na još jednom štandu…
    Maleni ima 12 mj i 10ak dana,:) Sad pokušava prohodati pa trčimo naokolo držeći ga za ručice,:)

  11. Odličan članak! Užasno ti zavidim!🙂
    Uključiv na siru!
    I svaka čast na vještini. To se zove multitasking, beba, aparat u rukama, degustacija i još ispravno sortirati utiske! Respect!🙂

  12. E to se zove bit moderna mama! Ne samo peglat i spremat, nego bebača u ruke pa na degustacije!
    Bravo!!

    A to da bih rado sve i ja probala (od vina do sira), ne moram valjda posebno spominjat´?

  13. e, vidjeh ovu Kumparičku ali nažalost na Fejsu, a ne i na samoj VInistri. gdje mi bila pamet ne moram ni pitati, na vinima. znaš li dilaju li oni to negdje u Zg?
    kozji sirevi su mi posebno mili, zato deder, rekni gdje se do njih može u ovim krajevima, ako znadeš.

  14. @Lada -ne znam…možda se može i naručiti? E sad, petpostavljam da ima nekog i u Zg, nama je blizu -mi se uvijek možemo zaletiti kad smo u Istri…ima tel na site-u: http://www.mestir.org/ pa mozda najbolje da ga nazoveš i pitaš tko ima u Zg. Ja sam se u te “smrdljive” sireve definitivno zaljubila u Francuskoj – tamo smo ih svaki dan probavali bar jedno 3,4 različita. Posebno mi je ostao u sjećanju Banon koji se mota u lješnjakovo lišće i tako odležava (po sjećanju ovaj od Mestira je sličnog profila) samo što je kod Banona unutrašnjost mekana.
    Bio je jedno vrijeme u Rijeci i jedan sir iznad Bakra (to je bio tvrdi kozji sir – isto fantastičan, nadam se da nisu prestali proizvoditi, njega smo znali često kupiti, ne znam naziv, ali imao je plavu etiketicu…

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s