Refošk 2006, Rodica

S Marinkom Rodicom iz Truške, iz slovenskog dijela Istre prvi puta susreli smo se na ovogodišnjoj Vinistri. Kada smo probali njegova vina – to je bila ljubav na prvi pogled – zapravo već na prvi nos, :).  Sva njegova vina bila su po mom guštu- moćna, ekstraktna, ali i vrlo pitka i k tome još imaju i ekološki certifikat (što je za mene uvijek još jedan dodatni plus).


I nakon Vinistre imali smo ponovo prilike na miru degustirati jedno od vina Rodice – Refošk iz 2006. Dok ovo pišem još se mogu prisjetiti kako mi je godio taj energični nektar.  Boje tamnog rubina sa ljubičastim nijansama. Sa 14,3 % alkohola koji se ne osjete ni na nosu ni i u ustima (osim kao ugodna toplina), vrlo ekstraktno (naravno prinosi ispod kile-kile i pol po trsu sa nešto kasnijom berbom i 75 dana maceracije u velikim hrastovim bačvama učinili su svoje).

Rafinirano, koncentrirano, lijepo zaokruženo i kompleksno vino.

Na nos slatko tostirane note; cimet i vanilija, začini (kadulja, anis) a zatim i kuhane borovnice.

U ustima baršunasto i mesnato, izrazito spicy-papreno. Jakog tijela. Okusi kuhanog šumskog voća i marmelade od šljiva. Tamna čokolada i liquirizia. Zreli elegantni tanini koji ugodno vežu jezik.

Kasnije mesnato i na nos, crveni papar i meni je pala na pamet i kurkuma (da li mi je ta silna količina vina nakon Vinistre ipak konačno udarila u glavu ??? 🙂 )

Kiseline uravnotežene. Kasnije na nos dosta floralno.

Preporuka – dekantirati bar pola sata, ima malo taloga. Prekrasan dugi slatko-paprasto-gorki završetak. Ocijena 10 od 10 u kategoriji refoška.

Popiti uz dobar kozji ili ovčji sir.

Oglasi

3 thoughts on “Refošk 2006, Rodica

  1. odlično vino. već sam ranije spomenuo, imali su i odličan Merlot za probati. na istom štandu bio je Refošk Kocinski Steras koji je također bio fantastičan. Slovenci su pune dalje otišli s refoškom nego primjerice istrijani. sigurno je pomoglo i stvaranje konzorcija i festivala refoška. definirali su neka pravila, odlučili unaprijedit rad u vinogradu, i to je to, rezultat su vina poput steras i rodiica refoška. Budete li imali prilike probajte i Refošk Milivoja Čotara. jedan od boljih koje sam pio. Pozdrav
    wineandfood4u

  2. Ja uvijek oduševim tvojim opisima vina. Tako su slikoviti da odmah dobijem želju isprobati ih.
    Iskreno da ti kažem uopće ne znam gdje bi nabavila ovo vino, moram ga potražiti jer mi se jako sviđaju ove sve arome i mirisi koje si nabrojala. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s