Volim artičoke i kad god vidim lijepe primjerke na placi zna se što slijedi za ručak. 🙂 Radim svašta s njima, a najčešće pripremam rižota i razne pašte. Sviđaju mi se lagane i brze kombinacije. Ovo je jedan jednostavan recept za one koji žele osjetiti „čistu“ aromu artičoka.
Sastojci za 2 odrasle osobe i jedno malo dijete:
6 artičoki
180 g tagliatella
1 limun
250 ml povrtnog temeljca
peršin
4 češnja češnjaka
30 g parmezana
6 žlica maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Operite artičoke, uklonite tvrde vanjske listove dok ne dođete do srca i mekanih listova koji su svijetlije boje. Odrežite ih do pola (gornju polovicu bacite) i izvadite čupavi dio iz sredine malom žličicom. Što su artičoke “mlađe” to je manje “škarta”. Stavite ih u vodu u koju ste dodali sok od pola limuna kako ne bi potamnile (možete ih i utrljati limunom odmah nakon što ih očistite). Ne zaboravite da se može iskoristiti i prvih desetak centimetara stabljike koja je također mekana. Nasjeckajte komadiće (uzdužno stabljike artičoke) Operite peršin i nasjeckajte ga na sitno. Očistite češnjak i zdrobite ga. Naribajte parmezan.
Popržite češnjak kratko na maslinovom ulju i izvadite iz ulja. Pričekajte da se ulje ohladi i zatim dodajte artičoke te ih popržite nekoliko minuta na jakoj vatri (pazite da nije prejaka i da ih ne pržite predugo da ne bi postale tvrde). Dodajte mlaki povrtni temeljac i pirjajte još desetak minuta. Pazite da ne zagori, ako vam ispari sav temeljac dodajte ga još malo. Temeljac se mora reducirati na 1/4 ukupne količine. Na kraju kuhanja dodajte malo papra, soli po želi i peršin.
Skuhajte tagliatelle al dente. Kad su kuhane uzmite malo vode u kojoj su se kuhale (4,5 jušnih žlica) i dodajte ju artičokama. Dodajte tagliatelle artičokama. Dobro promješajte kratko na vatri. Dodajte malo po malo naribani parmezan. Sve promješajte. Posužite na tanjure i dodajte malo maslinovog ulja. I to je to…Dobar tek.
Izgleda i zvuči slasno. Obožavam artičoke na sve načine.
Samo mi fali ona mala bucmasta ruka 😉
Dodajem,:). Hvala!
ah evo opet artičoke ..
primate goste na večeru? 😉
p.s. da, da, bez ručice ništa ne valja 🙂
Zaista ništa bez ručica! Meni iskreno fali u zaglavlju. Dobre su i trešnje, ali ručica…..
ručica će ponovo u background kad uspijem uslikati kako treba,:) S ovom temom mi je site pregledniji i ima više mogućnosti, više je po mom guštu. Probala sam ja staviti sliku s artičokom i ručicom, ali jednostavno s ovom temom mi nie odgovarala više. Za sad ostaju trešnje dok im ne prođe sezona hehe,:) a do onda se nadam da ću uspjeti uslikati sliku kakvu sam si zamislia,:)…
Unaprijed se radujemo budućim novouslikanim ručicama! Inače sviđa mi se kako sve na blogu izgleda, i ja se kanim proraditi na tome, a počinjem sa selidbom pa nikako tome da se posvetim.
Živjela! 🙂
Joj kako ovo dobro zvuči. 🙂
Obožavam artičoke i ovo je baš po mom ukusu. 🙂
koliko su tvoje ljepše od mojih artičoka… 🙂 …krasno izgleda
Hmmmm, :)), artičoke su mi na to do listi. Naime, ja ne volim artičoke već dugo, više se ni ne sjećam odkad i sad bi već bilo vrijeme da taj podatak provjerim i ažuriram! 🙂
A ručica je baš prava za gricnuti! :))
Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to
give a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts.
Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same
topics? Many thanks!