Tagliatelle s artičokama



Volim artičoke i kad god vidim lijepe primjerke na placi zna se što slijedi za ručak.🙂 Radim svašta s njima, a najčešće pripremam rižota i razne pašte. Sviđaju mi se lagane i brze kombinacije. Ovo je jedan jednostavan recept za one koji žele osjetiti „čistu“ aromu artičoka.

Sastojci za 2 odrasle osobe i jedno malo dijete:

6 artičoki

180 g tagliatella

1 limun

250 ml povrtnog temeljca

peršin

4 češnja češnjaka

30 g parmezana

6 žlica maslinovog ulja

sol, papar

Priprema:

Operite artičoke, uklonite tvrde vanjske listove dok ne dođete do srca i mekanih listova koji su svijetlije boje. Odrežite ih do pola (gornju polovicu bacite) i izvadite čupavi dio iz sredine malom žličicom. Što su artičoke “mlađe” to je manje “škarta”. Stavite ih u vodu u koju ste dodali sok od pola limuna kako ne bi potamnile (možete ih i utrljati limunom odmah nakon što ih očistite).  Ne zaboravite da se može iskoristiti i prvih desetak centimetara stabljike koja je također mekana.  Nasjeckajte komadiće (uzdužno stabljike artičoke)  Operite peršin i nasjeckajte ga na sitno. Očistite češnjak i zdrobite ga. Naribajte parmezan.
Popržite češnjak kratko na maslinovom ulju i izvadite iz ulja. Pričekajte da se ulje ohladi i zatim dodajte artičoke te ih popržite nekoliko minuta na jakoj vatri (pazite da nije prejaka i da ih ne pržite predugo da ne bi postale  tvrde). Dodajte mlaki povrtni temeljac i pirjajte još desetak minuta. Pazite da ne zagori, ako vam ispari sav temeljac dodajte ga još malo. Temeljac se mora reducirati na 1/4 ukupne količine. Na kraju kuhanja dodajte malo papra, soli po želi i peršin.
Skuhajte tagliatelle al dente. Kad su kuhane uzmite malo vode u kojoj su se kuhale (4,5 jušnih žlica) i dodajte ju artičokama. Dodajte tagliatelle artičokama. Dobro promješajte kratko na vatri. Dodajte malo po malo naribani parmezan. Sve promješajte. Posužite na tanjure i dodajte malo maslinovog ulja. I to je to…Dobar tek.

10 thoughts on “Tagliatelle s artičokama

  1. ručica će ponovo u background kad uspijem uslikati kako treba,:) S ovom temom mi je site pregledniji i ima više mogućnosti, više je po mom guštu. Probala sam ja staviti sliku s artičokom i ručicom, ali jednostavno s ovom temom mi nie odgovarala više. Za sad ostaju trešnje dok im ne prođe sezona hehe,:) a do onda se nadam da ću uspjeti uslikati sliku kakvu sam si zamislia,:)…

  2. Unaprijed se radujemo budućim novouslikanim ručicama! Inače sviđa mi se kako sve na blogu izgleda, i ja se kanim proraditi na tome, a počinjem sa selidbom pa nikako tome da se posvetim.
    Živjela!🙂

  3. Hmmmm, :)), artičoke su mi na to do listi. Naime, ja ne volim artičoke već dugo, više se ni ne sjećam odkad i sad bi već bilo vrijeme da taj podatak provjerim i ažuriram!🙂
    A ručica je baš prava za gricnuti! :))

  4. Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to
    give a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts.
    Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same
    topics? Many thanks!

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s