Na ručak vam dolazi 8-10 osoba i ne želite potrošiti cijelo bogatstvo, a ipak želite da to bude efektno i da se ljudi najedu…Dakle brzo, jeftino i vrlo ukusno!
Ne propustite priliku ako vidite lijepi rumbac na placi. Rumbac od 2 kg koštao je 30 kn. Palente sigurno imate uvijek doma. A timijan posadite u vazice na balkonu kao ja. 🙂
Timijan (majčina dušica) osim što je odličan začin, prekrasno izgleda kao ukras na balkonu, pogotovo kad procvjeta. Ima puno vrsta timijana, ja na balkonu imam Thymus vulgaris, Thymus faustini i dva Thymus citriodorus-a… Osobito mi se sviša dvobojni Thymus citriodorus variegata jer izrazito miriše na limun i idealan je za ovakva riblja jela.
Ovaj puta odlučila sam upotrijebiti tri vrste timijana (Thymus faustini i dva Thymus citriodorus-a) jer kad sam ih ubrala i pomirisala sve zajedno to je jednostavno božanstveno mirisalo. Ki profumi! Ki kolori! 🙂
Naravno ako nemate 10 ljudi na ručku uvijek možete napraviti ručak za dva dana od ovako velike ribe.
Rumbac je dosta suh, ali ima odlično meso tako da ga je najbolje pripremati uvijek in umido (dakle kuhanje na laganoj vatrici s pokrivenim poklopcem, sa nekakvim umakom)
Kako da vam još opišem rumbac? Meni izgleda kao mlađi brat od tune i stariji brat od palamide,:)
Sastojci za 4 osobe:
za palentu:
1 l vode
300 g palente
sol, maslinovo ulje
za umak:
500 gr lešo ribe bez kosti- rumbac (ako ne možete nabaviti rumbac možete probati i sa palamidom)
4 veća pomidora
2 kapulice
4 režnja češnjaka
timijan (ja sam stavila 3 vrste)
maslinovo ulje
sol, peperoncino
Priprema:
Rumbac očistite i isfiletirajte i skuhajte na pari (malo ga posolite). Kad je kuhan očistite ga od kože i ako ima još kostiju i rastavite ga na manje komadiće.
Očistite i nasjeckajte kapulicu i češnjak. Prvo izdinstajte kapulicu na maslinovom ulju, a zatim joj dodajte češnjak.
Pomidore ofurite i ogulite im koru i ako želite odstranite sjemenke. Nasjeckajte pomidore na kockice promjera 1,5 cm. Dodajte kapulici i češnjaku, dinstajte na laganoj vatri maksimalno 10 minuta, pomidori se ne smiju pretvoriti u šalšu. Dio kockica od pomidora mora ostati iznutra malo sirovije-tvrđe (tako dobijete na svježini ovog jela). Dodajte sol i malo peperoncina.
U međuvremenu stavite kuhati vodu za palentu. Kad voda zavrije dodajte joj soli. Na laganoj vatri dodajte polako palentu u vodu. Dok je dodajete neprestano mješajte. Mješajte i kuhajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Na kraju dodajte 2 žlice maslinovog ulja i još jednom sve dobro promješajte.
Dodajte komadiće od rumbaca u umak i kuhajte još 2,3 minute.
Paletu poslužite na tanjure služeći se malim okruglim kalupima (promjera 10 cm). Na palentu dodajte umak i polijte sa malo maslinovog ulja te pospite svježe ubranim timijanom.
Uz ovo jelo popila se jedna dobra domaća malvazija. 🙂
mama, ovo mrak zgleda! aranžirala si ju odlično, kombinacija s dušicom ziher štima, samo ne mogu vjerovat da si ovu ribetinu kupila za 30 kunića???! pa gdje?! jedva da kruh kupim 2 kile za te pare! 🙂
Joj sto ovo izgelda prelepo i preukusno. Timjan/majcinu dusicu obozavam! Daje divan ukus i miris jelima. Jako ti zavidim sto si u mogucnosti da nadjes tako lepu, svezu a vidim i jeftinu ribu. Uzivam citajuci tvoje postove.
Pozdrav
Baš sam pomislila kako bi se ovo dalo napraviti i s palamidom. Jako mi se sviđa kombinacija, posebno dodatak timijana.
Baš sam sinoć kuhala neki rižot s dosta timijana, samo onog vulgaris i on mi totalno paše u ljetnim jelima. 🙂
Ako ima rumbac, jel postoji i sambac?
Naziv ribe je zbunio puno bolje poznavatelje ribe od mene. Slikom me podsjetio na palamidu i svidjelo mi se objašnjenje: ” mlađi brat od tune i stariji od palamide!”
Nisam ga nikad vidjela na našoj placi! Još za 30 kn?
Super pripremljeno! Probat ću s palamidom 🙂
Malo u gužvi ove dane pa odgovaram kako stignem,:)
@wineandfood4you – nađe se u Rijeci na placi, svrati malo u ove krajeve,:). A to je istina kupiš 2 kruha za te pare…Kad ima ribe možeš ponekad imati ručak s ribom i povrće za 10 kn za 4 osobe…:) Riba je općenito podcijenjena u Hrvatskoj.
@Miroslav – zahvaljujem i ja uživam čitati tvoje postove,:) Što se ribe tiče stvarno se svega nađe, a ja volim papati kao što vidiš,:) Timijana ću svakako ako uspijem nabaviti bar još nekoliko vrsta, jer to je stvarno čudesan svijet,:)
@ Andrea – slažem se, timijan iz nekog razloga posebno odgovara ovim ljetnim kombinacijama, a ovo svakako možeš s palamidom napravit. Ako možeš nabavi si ovaj lemon timian jer je stvarno odličan (žuto zeleni) totalno je osvježavajuć. Ja sam ga našla na sajmu cvijeća u Rijeci.
@ Gurwoman, umrla od smijeha kad sam ovo pročitala. Za tebe ćemo naći i sambac ako treba,:)
@ Slakal,:) Nađe se povremeno obično pored palamide pa dobro gledaj, obično ljudi ne znaju pa prođu pored njega kao pored palamide…Slični su, ali nisu isti,:) Kao što rekoh ovo s brat,:) nisam znala kako ka točno opisati da vamo objasnim o čemu se radi. On je obično veličine od 1 i pol kg pa do 2 i pol, barem ovo što ja nađem na placi. Najbolje je kupiti što veći npr od 2 kg jer i onako košta 30 kn komad,:) pa onda bar imaš šta pojesti hehe. Nadam se da je palamida bila fina,:) Pozz
eto ti ga na ma, lipa riceta…a sambac mi je stvarno originalan…a priženta je vrhunska…poz…
Hvala! Samac rullzzzz,:)
Ovo stvarno FENOMENALNO izgleda. Mljac. Da parafraziram Garfield-a, narucujem sve (he he)!
Buonsangue i Garfild dobrodošli, svratite oboje samo donesite koju bočicu iz vašeg podruma,:) a za klopu će se pobrinuti mama,:)!