Stalno negdje jurim zadnjih mjesec dana, postovi u draftu se gomilaju, no nisam zaboravila na vas, i ipak stignem ponešto i objaviti. 🙂 E pa pripremila sam vam opet malo cvijeća. Ah ta eno-gastro-mama baš voli jesti cvijeće,:)
Za danas fiori di zucca. Naravno brzo i jeftino (pogotovo ako ih maznete nekom s polja, 🙂 ili uberete u svom vrtu kao ja, 🙂 ).
Jedan od mojih omiljenih ljetnih recepata je upravo ovaj sa fior di zucca. Nikad ne propuštam priliku kad ih vidim procvale u vrtu. Beru se ujutro ili navečer kad su otvoreni. Preko dana su temperature previsoke i cvijetovi se zatvore i pomalo smežuraju pa ih je onda teško očistiti i puniti. Moraju se pripremiti u što kraćem roku od branja. Ako imate prilike ovo svakako morate probati!
Sastojci za 2 osobe:
160 g špageta
20 kom fior di zucca (cvjetova od tikvica)
1 vrećica španjolskog šafrana
100 ml slatkog vrhnja
1 jušna žlica putra
maslinovo ulje
Priprema:
Očistite cvjetove i izvadite tučak i odstranite donji dio kao na slici. Cvjetove prepolovite. Operite ih i ostavite da se osuše na kuhnjskom papiru.
Stavite kuhati vodu za špagete.
Na vatri zagrijte 1 žlicu putra i 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte cvjetove tikvica i pirjajte dok ne uvenu (3,4 min).
Stavite kuhati špagete i u međuvremenu pripremite ostatak umaka.
Cvjetovima tikvica dodajte malo soli, papra i vrećicu španjolskog šafrana (kod nas ima za kupiti španjolski od Nadaline. Iranski šafran mi u ovom jelu ima nekako metalan okus pa ga izbjegavam). Sve dobro promješajte i dodajte slatko vrhnje.
Kad su špageti gotovi servirajte u tanjure. Možete dodati i malo grana padana, ali meni je osobno bolje bez jer se izgube arome i onako delikatnih cvjetova tikvice.
Kao što sam u gornjem postu komentirala obožavam cvjetove tikvica, a nikad ih nisam jela u kombinaciji sa špagetima ili ikakvom tjesteninom. Ovo moram isprobati ako uspijem doći do cvijeća. 🙂