Kad je naš eno-gastro-bebach vidio pršute kako vise u konobi rekao je “din-don” i zanjihao ih. 🙂
Kad smo spustili “din-don” onda je on, naravno, morao vidjeti što je to. Malo ga je okretao i onda kad je pomirisao i rekao “am am” i mi smo se složili sa tom tvrdnjom i odmah krenuli u akciju,:)
Da citiram Šajetu: “I ja bin svirja tu kanconu vrah me zel ako ne bin da mi je gudalo nož a pršut vijulin…”
Vijulin ili din don – istarski pršut iz 2008, mirisan, slastan, am am… 🙂
Sline cure…
Uz pršut, sir, domaće pomidore friško ubrane u vrtu i dobru kumpaniju na terasi popilo se i vina … 🙂 S obzirom da je bilo vruće ovih dana uživali smo u bijelima i roseima: Malvazija Radovan, Malvazija i Rose Cuj, Malvazija Lutea i Rose Rubrum (Vinobile) …
Moram vam još reći da je moja mama “meštar od pršuta”. Ona ga iz godine u godinu priprema, mazi i pazi. A mi se učimo kako bi se tradicija nastavila. Sve je to naravno obiteljska tajna,:).
Ne moram vam govoriti da još malo pa nestalo šmrc 😦
…do slijedećeg p(rš)uta, pozdrav iz Istre!
lipo puno lipo…a dite se vidin počelo razumit u spizu…poz…
uf cure sline! moram brže neš ić pojest! 🙂
e da mi je šnitica domaćeg pršuta, teško se do njega dolazi i sve to kupovno nije to to, dobro je da možeš sušiti doma
mljac mljac!
pazite samo da ga ne učinite prevelikim gurmanom ko mi svoga, taj bi samo neke delikatese klopao svaki dan 😉
Uff.. a što je ovo dobro, i meni sline cure.. sjetih se neki dan tebe i tvog bloga.. najprije zbog onih padela u Mercatoru, presvučene keramikom.. a onda vino..pila sam Bugavu višku koju sam kupila u Bio&bio dućanu, meni je bila skroz savršena 😀 .. a bome i svima ostalima koji su je probali ;)..a onda su još za stolom spomenuli Refošk i toliko ga nahvalili da im je to najbolje vino koje su ikad kušali, i opet se sjetih eno-gastro-mame, mora da ti se kihalo ovih dana 😉 😉
eno-gastro-bebach zna što valja! Presladak je!
Kako mi se jede ovaj pršut, samo što ne zagrizem ekran 😆 !
Pametno što preuzimate obiteljski način pripreme pršuta. Moj djed je pravio sjajne pršute, ali nitko u obitelji nije nastavio njegov posao 😦
uživa se znači…lijepo lijepo…kad si spomenula radovana gore…pio sam neki dan njegov cabernet sauvignon, predobro vino! preporučam ti! Pozdrav!! 🙂
Oduševila me prva fotka malca s pršutom. Odlično!
kakav slatkis! A prsut, stvarno treba biti majstor i napraviti dobar. Sacuvajte taj recept u porodici! Probala sam rane prsute iy raynih krajeva, a nekako potreban je miris soli u vayduhu od mora da to bude to! Moj suprug na sve moje kuhinjske kreacije kaye pa lepo je, ali na prsut i the suhomesnate delikatese i budjavi sir e tu se lice oyari kao kod malog deteta!
To je pravi pršut, odležao skoro dvije godine a ne ovi šta se suše pod klimom od slavonskih svinja. Sramota je da u pravilnik proizvodnje istarskog pršuta nisu uveli uvjet da svinje moraju biti s područja Istre. Mi smo naš zadnji pojeli 2006, od tada kupujem od jedne familije iz Juršića. Sve drugo šta se nađe u trgovinama je za niš.
pa dobro Mama gdje je zapelo? da tebe toliko dugo nema…hm….nije valjda da gladujete cijelo vrijeme?? 🙂
Ciao Wineandfood4u,:) ne gladujemo, to sigurno, imam brdo postova u draftu, ali imam poprilično burno razdoblje koje bi trebalo ubrzo završiti, morati ćete se malo strpiti, uskoro cu sve zaostatke nadoknaditi. 🙂
Lp,
EGM
nadam se da nie nešto loše… drž se Mama. pozz
hvala, nije ništa loše, ne brini, 🙂
Pregledala sve kartoline! Slinim!!!
Istra mi je slabost.
Bebač s pršutom je fotka za reklamu. :))) Zna malac šta valja!
Ajde malo nesto, Mama! We miss you!
evo me natrag online od danas i krećem s pisanjem i objašnjenjem zašto me nije bilo,:) Imam valjani razlog,:)
Ps. Lijepo je čuti da vam falim, i meni ste svi falili, štošta sam propustila…
ovo je čista perverzija! mljac