I došao je napokon i red za post o smokvama…istina je da im već prolazi sezona, no ima još pokoja bar na mom stablu,:). No sjetit ćete se vi mene iduće sezone…
Imam puno poznanika i susjeda koji smokve kad sazriju djele šakom i kapom, ili vuku ljude za rukav da ih poberu jer ne znaju što bi sa njima…uz objašnjenje: trebalo bi ih pojest da ne propadnu, a mi to nemamo kamo sušit, a marmeladu nam se ne da radit :)….E pa evo jedne nove ideje – od iduće godine zamrznite smokve! Da, da – zamrznite smokve, dobro ste pročitali. 🙂
Ja ih obožavam i svježe i suhe, i zapravo je šteta koliko je to voće zanemareno iako raste gotovo na svakom koraku. Vidjela sam ih kako rastu iz suhozida, zidova kamenih kuća… Stvarno me fascinira gdje smokva sve može niknuti i preživjeti i onda još dati plod koji je tako slastan i mirisan.
No vratimo se mi na smrznute smokve…
Prvi sam puta pojela smrznutu smokvu kad sam bila trudna. Poslužila ih je moja draga susjeda- teta Cicci. Narezala ih je na ploškice i poslužila. Da vam ne govorim kakvo je to otkriće bilo u tom trenutku kad su i mirisi i okusi dodatno naglašeni. Trudnica+smokve= pojela sam cijelu zalihu smrznutih smokvi tete Cicci,:)… Ta tekstura napola odmrznute smokve poput nekog sladoleda, miris i okus svježe smokve….Mmmmm… Da, bila je to ljubav na prvi zalogaj. 😉
6 smrznutih smokvi
+6 žlica meda
Sastojci za kremu:
200 ml slatkog vrhnja
100 gr šećera u prahu
200 gr mascarpone sira
Sastojci za keks:
90 g meda (šumskog ili livadnog)
90 g šećera u prahu
100 g putra
1/2 čajne žličice cimeta
1 jaje
250 g brašna
Priprema:
Kad su smokve zrele pobrati sa stabla, oprati ih i osušiti. Spremiti u posudu prikladnu za zamrzavanje na način da smokve zadrže svoju formu (da se od težine ne bi raspale kad su jako zrele, ja ih slažem jednu pored druge, maksimalno u dva reda visine). Kad su jednom smrznute, po potrebi izvadite koliko vam treba neposredno prije posluživanja.
Kremu od mascarponea i keksiće za podlogu pripremite dan ili dva dana prije.
U slatko vrhnje dodajte šećer. Izmiksajte dok ne dobije konzistenciju kao na donjoj slici (šlag). Moram vam reći da je za mene otkriće slatko vrhnje od Žminjske mljekare Latus zbog njegove kremoznosti. Inače koristim i Riječko koje je isto jako dobro. Dodajte mascarpone u slatko vrhnje i promješajte špatulicom dok ne dobijete homogenu smjesu. Spremite u posudicu (kao za sladoled) i spremite u zamrzivač (barem na nekoliko sati).
Za keks zagrijte putar, med i šećer dok ne dobijete homogenu smjesu kao na slici. Dodajte 1/2 žličice cimeta. Dobro promješajte i ostavite da se ohladi, ali ne do kraja da se ne stvrdne, neka bude malo mlako, ali ne pretoplo jer u ovu smjesu morate dodati jaje! :Nadam se da sam bila dovoljno jasna).
Kad se dovoljno ohladilo u smjesu dodajte izmućeno jaje. Promješajte i polako dodajte brašno. Dobro izmjesite rukama (ne treba dodavati ekstra brašna). Oblikujte kuglicu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji dvadesetak minuta.
Izvaljajte tijesto na papir za pečenje preko prozirne folije na debljinu cca 3 mm (vidi sliku).
Oblikujte pravokutnike veličine cca 8×3,5 cm (najlakše je ako upotrijebite alat za rezanje pašte, a koji se sad ne mogu sjetiti kako se zove,:)). Stavite peći na 170 stupnjeva oko 5,6 min dok lagano ne dobiju zlatnu boju (ne da porumene jer su onda već prepečeni). No ovo sa temperaturom i vremenom pečenja ovisi o vašoj pećnici, pa pripazite da vam ne bi zagorili. Za 6 osoba vam je potrebno 6 keksića. Smjese ima više, ali ovi keksi su jednako dobri uz kavu. 🙂 Naravno i njih po mogućnosti napravite dan ranije kako bi malo omekšali.
Kad dođe vrijeme za desert izvadite prvo kremu od mascarponea iz zamrzivača da se malo otpusti. Zatim na tanjure postavite keks.
Izvadite smokve iz zamrzivača. Ostavite 2,3 minute sa strane. Oblikujte 2 kuglice kreme od mascarponea (kao kuglice sladoleda) i postavite ih na keks. Izrežite smokve na 4 kriške (uzmite dobar, oštar nož i pazite da se ne porežete! Dosta ih je lako rezati smrznute)
Na kremu od mascarponea servirajte smokve (4 kriške). Zagrabite žlicu meda i prelijte ga ravnomjerno preko smokvi. Poslužite odmah!
Ako nemate vremena i gosti vam dolaze za pola sata, a nemate im što posužiti…i onda se sjetite da imate smokve u frizeru, zaletite se u dućan po slatko vrhnje i mascarpone, izmutite i poslužite u čašici. 🙂 No svakako vam preporučam da probate varijantu sa keksom u podlozi – meni je draža,:)! Način posluživanja odaberite sami. Evo nekoliko primjera u nastavku.
Uz ovaj desert preporučam popiti neko dobro desertno vino od prosušenih bobica ili dobar prošek.
krasno…kombinacije su izvrsne…a u Dalmaciji je novi trend suhe smokve par dan zamrznuti i onda ih spremiti u staklenke za zimsko uživanje…izvrsno…ali to je ipak druge tema…ono sa mascarponeom je stvarno ok…
recept sa skinuo pa…bumo probali! izgleda odlično! 🙂
eh, da sam znala prije pa zamrznula koju kilu…
pa vi imate bolju ponudu slatkih vrhanja nego mi u metropoli!
Eh kad bi mogao samo tako skoknuti baš po Latus-ovo domaće slatko vrhnje 😉 A “cmokve” na svakom koraku kažeš? Jedino mi iz betona neće niknut nikako 🙂
Ne sumnjem da je super ukusno, ali fotke su osobito fenomenalne. Želim reći da su ti uvijek odlične samo sad su mi još bolje od inače visokog standarda 😉 Ispiracija. Ne samo da to poželim probati, poželim to i napraviti.
draga Mama, kažeš promijenila si posao…predlažem da ako s novim budeš nezadovoljna kreneš u ugostiteljske vode jer ti mašte zaista ne nedostaje 🙂
ja bih prva navraćala kad me vjetar nanese u tvoj kraj
E, E-G-M, baš si nam falila dok te nije bilo!!! 🙂
mmmmmm to zvuci odlicno! krema s maskarponeom sigurno malo vuce na tiramisu kremu a smrznute smokve ne mogu biti lose :). originalan recept.
E, mama, ti si fakat – car!
Savrseno!
E to se zove desert!