Ovo je jedan od onih tradicionalnih kolača koji me svojim okusom i mirisom vraća u djetinjstvo. Miris jabuka i cimeta, i slika mame kako valja prhko tijesto… Znala sam ih pojesti najmanje 10 za doručak, :), a ni danas dan nisam imuna na njih… 🙂
I sad o onom “glog”… Sa mamom i susjedom na kavi razglabam o neobaveznim temama i na red dođe priča o tome kako pišem blog…kad uleti u razgovor susjeda: “Glog? A da mi smo nekad spremali čaj od gloga. Šta ti to pišeš o glogu?” 🙂 I onda se ja nasmijem i objasnim joj što je blog i da se on zove Eno-gastro-mama…na što dobijem još jedan komentar: “Eno gastro-mama, zašto eno je?”, ono “eno” je eto bilo krivo interpretirano 😉 – kao eno je tamo ona neka gastro-mama, …naravno da sam objasnila da se eno odnosi na vino, gastro na hranu, a mama nisam morala objašnjavati. 🙂 Meni je sve to bilo tako simpatično da sam to morala sa vama podijeliti. Uglavnom zaključak je bio: Eno gastro-mame piše glog… 🙂
A sad se vratimo na ovaj jednostavan i brz recept za “običnu” pitu od jabuka:
Sastojci:
1 ,5 kg jabuka (u ovom slučaju domaćih nešpricanih polukiselih i sa pokojim crvićem – uz komentar “ako nije bilo ništa crvićima koji su ih pojeli neće ni nama” 🙂
1 žličica cimeta
5 žlica šećera ili kol’ko pita ovisno o kiselosti jabuka,:)
Za prhko tijesto:
1 kg brašna (cca 900 za tijesto i 100 za posipanje)
3 jaja
korica 1 limuna
250 g maslaca (na pola rastopljenog)
1 dec mlijeka
1 dec bijelog vina
1 prašak za pecivo
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
Jabuke izribati.
Pripremite tijesto. Umiješajte napola rastopljeni maslac, mlijeko, vino, jaja, šećer, vanilin šećer i koricu limuna i na kraju brašno i prašak za pecivo i sve dobro izmješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto razdvojite na dvije “loptice” i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta.
Tijesto razvaljajte na debljinu oko 7mm na veličinu lima za pečenje.
Tijesto pospite ravnomjerno cimetom, zatim rasporedite naribane jabuke.
Jabuke pospite šećerom ovisno o njihovoj kiselosti – 5,6 žlica šećera. Zatim ponovo pospite cimetom jabuke i na pa njih položite drugi dio tijesta. Viškom tijesta popunite ako negdje ostanu rupe i zatim malo stisnite rukama tijesto da ne ostane zraka u jabukama.
Kolač pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok se ne zarumeni, oko 20ak minuta. Kad je gotov izvadite it pećnice i ostavite da se ohladi, razrežite na kockice i pospite šećerom u prahu.
U ovom tanjuru na slici sam sve pojela ja,:) Teško je odoljeti okusima koji vas podsjećaju na djetinjstvo i topli dom. Dobar tek.
Mmmmm. Ja jako volim ovakve pite. I mene miris jabuka i cimeta vraca u djetinjstvo. Cesto se pravila ova vrsta kolaca 🙂
he- he, slatko sam se nasmijala na “glog” pricu 🙂
Slatko sam se nasmejala. Ovi blogovi dođu nama kao raskupusane sveske recepta. Klasičan, stari i dobri kolač!
hvala Jelena,:) blogovi jesu jedna velika stara billježnica,:) – malo ljepše posložena,:)
drago mi je Sanja, ako izmamim svaki dan nekome jedan osmijeh i ja sam sretna!
kod mene doma te zovu Super-mama 🙂 što ni nije daleko od istine. e, baš si ga pogodila s ovim kolačem, svi ga znamo i svi ga volimo, Proust bi se ponosio s tobom. kad sam ga vidio u jednom agroturizmu u Istri došle su mi suze radosnice. napokon da nisu palačinke, panna cotta i neke torte sa puno margarina
super mama,:) hehe predobro. Ma morala sam ovo objavit i razumijem kad kazes za suze radosnice
ja obožavam baš ovakvu pitu s jabukama
i meni je ova pita kolač djetinjstva. samo ti nama nastavi “glogati” i dalje te rado čitamo 🙂
btw. jel stig`o Fanale?? (ja bi slikicu da vidim kako se uklopio)
ah obična pita, ma kad je spravjena sa jubavi onda nije obična…poz..
Prekrasno… meni ovo mirisi i preko ekrana!! 🙂
Drago mi je da tako nešto dopire i kroz ekrane,:) Pozz
Pozdrav!! Super recept i tako dobro opisan i slikama! 😀 Hvala na njemu, morat ću a isprobati!