Nezaobilazno jelo kad krenu hladni dani. Maneštra- repa i fažol. Pripremana drugačije po svakim krovom. Jelo koje je othranilo generacije, jelo siromašnih, ali i jelo koje svaki istinski gurman neće zaobići.
Nezaobilazni sastojci: kost od domaćeg pršuta, domaća panceta i domaće kobasice i domaća kisela repa i domaći fažol,:) Da, dobro ste pročitali- pet sam puta napisala domaće! Zašto? Jer se jedino tako može napraviti dobra repa i fažol. Kvalitetni sastojci, puni okusa i mirisa. Sve arome koje oni daju ne mogu se zamijeniti nijednom “kupovnom- industrijskom” namirnicom. Probala…nije isto, uvijek nešto fali…
Sjećate se onog pršuta kojeg je moj mali nazvao din-don? E pa od tuda dolazi kost o kojoj govorim. Nije da često imamo priliku “otvoriti” pršut, a s time imamo i ograničen izvor kosti od pršuta…Otvaranje pršuta je poseban ritual, a time to postaje kasnije i repa i fažol. Aroma koju daje maneštri – eeeeee to je jednostavno nezamijenjivo…
Zato kad kuham repu i fažol onda nikad ne kuham samo za nas troje 🙂 ….npr moji su se susjedi pretplatili na nju. Zovu je kraljica maneštri. 🙂
Sastojci za 6 osoba:
1/3 kosti od pršuta (ostatkom malo mesa na njoj,:))
500 g kobasica
100 g pancete
500 g fažola
500 g kisele repe
100 g krumpira
2 kapule
6 češnja češnjaka
maslinovo ulje
1/4 čajne žličice slatke crvene paprike
sol, svježe mljeveni papar i papar u zrnu
1 lovorov list
malo ljubavi, 🙂
Priprema:
Večer prije očistiti i namočiti fažol.
Drugi dan pripremite sastojke: isjeckajte kapulu na sitno.
Isjeckajte pancetu na sitno za pešt (da bude skoro kao gusta pasta).
Ogulite krumpir.
Stavite u tri padele kuhati sve zasebno: posebno kuhajte fažol u slanoj vodi, posebno repu i posebno krumpir. Fažol stavite kuhati sat vremena prije od krumpira i repe. U repu dodajte par zrna papra i jedan lovorov list.
Popržite kapulu na malo maslinovog ulja i na peštu od pancete. Dodajte isjeckani češnjak.
Dodajte fažol koji ste kuhali u zasebnoj padeli (iscijedite ga od prve vode u kojoj se kuhao). Dodajte vode dovoljno da prekrije fažol. Dodajte soli, malo crvene paprike(doslovno na vrh noža), svježe mljevenog papra i tajni sastojak – kost od pršuta. 🙂 Na pol kuhanja dodajte svježe kobasice. Po potrebi dodajte vode ako se ukuha. Kad je fažol skroz omekšao dodajte mu iscjeđenu repu koja se kuhala 10 min zasebno (nemojte je ispirati!). Krumpir iscijedite i zdrobite ga vilicom te ga dodajte fažolu. Kuhajte sve još 15 minuta.
Skinite s vatre. Izvadite kost. Odvojite meso od kosti. Servirajte u tanjure s kobasicom i komadićima kuhanog pršuta.
Ako je malo ostane, drugog dana nam se čini još bolja kad dođemo umorni s posla, a čeka nas topli pijat repe i fažola od jučer. 🙂
p.s. Ono u čaši je domaći refošk,:)!
isuse, kako bi volio onu koščobu krcatu pršutom obljubit…
eh, kad bi me ovo dočekalo kad danas dođem s posla, ali nema dobrih vila koje bi kuhale dok sam na poslu ;))
volim ova ”domaća” jela..
Odmah sam išao iskontrolirati recept da vidim jesi li se držala tradicije i zbilja jesi, vidim da smo na istoj valnoj duljini 🙂 STAVILA SI PEŠT!!! vidi se da si prava istrijanka. to me posebno oborilo s nogu i probudilo kruljenje stomaka. ja u pešt dodam sitno kosani češnjak tako da mast povuče sve arome od njega.
živciraju me neki novopečeni recepti koji svašta dodaju u maneštru da budu ko fol kreativni, recimo mrkvu. ne, maneštra ne trpi svaštarenje, mora ostati jednostavna sa malo domaćih sastojaka kao što si rekla. Nego, ja prvo kuham kost od pršuta 15 min i onda bacim vodu, zna često puta biti prejak. Ti?
Njušim kandidata za naš debitantski nastup na festivalu maneštri… Refošk Nežić?
dobar je Nežiću refošk, ima odličnu cijenu i savršeno bi pasao uz ovu maneštru. kad bude neko od gastro blogera išao kod njega javite mi, morate ga nešto pitati.
Joj, bas se planiram u ovo upustit iduci tjedan. Bit će po tvom receptu!
ako baš i nisi nešto gladan nakon posjete Maminom blogu postaneš jako gladan! mmm domaće je domaće 😉 eh da sam i ja susjeda…
Ribafish – ima još za dvije ovakve ture, najavi se,:)
LeeLoo – ponekad bi i meni trebala vila…no srećom imam muža koji povremeno uskoči s kuhanjem,:) A s obzirom da odlično kuha i gušta u tome onda sam na miru,:)
Što se kosti od pršuta tiče, ne bacam vodu nego ostružem koliko god mogu papar sa površine i bude dovoljno, ne bude jaka. Ako baš ne ide onda se može i tako kako ti kažeš s vodom. I da maneštra odnosno ovaj put repa i fažol mora biti baš takva kakva je bez previše dodavanja jer onda nije to to…sve je to neko muljanje onda ili nabrzaka.
Morana i Gogo – da ovo je Nežićev Refošk – onaj isti od onog dana kad smo bili u Gračišću na Festivalu Maneštri. 🙂
Vali – nadam se da je bilo dobro,:)
Prozor u dom – i ja se nekad zeznem dok pišem ove recepte…svaki put ogladnim i moram trčat do kuhinje kad dođem do pola,:)
Samo mi fali kost od pršuta. 😀 😀
Obožavam ovakva jela, to su oni dobri stari mirisi i okusi. 🙂
Super spiza, lipo i jednostavno, dio nas tradicije koju otimas zaboravu na radost i obicnih smrtnika i sladokusaca. I tradicionalista takodjer.
Za dva tjedna trebao bih proci (brzo) tim lijepim krajevima. Kada bih jos znao gdje se te delicije mogu i uzivati rado bih se i zaustavio.
Ovo obožavam i samo jedem kod none, ovo su najbolja jela koja savršeno griju zimi.
Ovo je komentar nevezan za gorepomenutu temu.Odabrala sam tvoj blog među pet blogova koje volim poviriti i komentirati 🙂 Ako želiš preuzeti našu nagradu, pročitaj :
http://putopisi.wordpress.com/2010/11/17/nagrada/
Ako ne želiš, možeš komentar obrisati.
Pozdrav
Slakal
A što je ovo bilo danas u Jutarnjem?
😉
Htjeli su predstaviti eno-gastro-mamu,:), kako izgleda jedan moj dan. 🙂