Dan otvorenih vinskih podruma, Istra 2011


Kao i svake godine zadnja nedjelja u mjesecu svibnju rezervirana je za Dan otvorenih vinskih podruma.

13. po redu Dan otvorenih podruma /Wine day bio je prema viđenom itekako posjećen. Može se reći da je već postao tradicionalna manifestacija koja sve više doprinosi jačanju veza između vinara i ljubitelja istarskih vina. U direktnom kontaktu sa vinarom moguće je bolje razumjeti ljubav i strast koju vinar ulaže u svoje kreacije.

Za ovu godinu odabrali smo dvije destinacije.

Posjetili smo podrum Vina Matošević.

Podrum sa inoks tankovima. Kapacitet podruma Matošević je godišnje proizvedenih 100.000 boca.

Ispod razine zemlje nalaze se drvene bačve za dozrijevanje vina.

Boce koje mame na “još” 🙂

Vrijeme provedeno u ugodnom društvu.

Vina bijela Grimalda 2008. i Alba Robinia 2008. Probali smo i bijelu Grimaldu 2009 koja će uskoro izaći na tržište, a koja nam se jako svidjela.

Slijedeća destinacija bila je Peršurići gdje smo otišli u posjet podrumu obitelji Peršurić, specijalizirana za proizvodnju prirodnih pjenušavih vina klasičnom metodom vrenja u boci. Postoje dvije glavne faze u procesu proizvodnje pjenušaca klasičnom metodom. Prva faza podrazumijeva proizvodnju baznog vina u inoks tankovima. Druga faza započinje procesom inokulacije (dodavanja kvasaca) u već formirano (provrelo) bazno vino te pretakanja vina iz inoks tanka u boce kako bi se u njima do kraja  dovršila sekundarna fermentacija. Ako ste se ikada zapitali upravo je ta sekundarna fermentacija zaslužna za stvaranje sitnih mjehurića (perlica) a koje su karakteristični za prirodna pjenušava vina (šampanjce).

Priprema za postupak degoržacije. Boca se okreće čepom prema dole čime se postiže sedimentacija stanica kvasaca prema grlu boce. Ako ste se zapitali kako se iz grla boce izvadi talog odgovor je jednostavan. Grlo boce se uroni nekoliko minuta u rashladnu tekućinu na -25 stupnjeva celzija prilikom čega formirana kockica leda u sebi “zarobi” sav talog. Nakon otvaranja čepa u boci, zbog nastalog CO2 zaleđeni talog doslovce  izleti iz boce.

Specifičnost u proizvodnji pjenušaca / šampanjaca je stroj za postepeno okretanje boca kako bi se talog sedimentirao u grlu boce.

Kako ne bi sve ostalo na slikama u idućim postovima detaljnije o vinima – kupaža Grimalda bijela 2008, Vina Matošević te novom pjenušcu Misal Istra.

One thought on “Dan otvorenih vinskih podruma, Istra 2011

  1. još jedan od dobrih talijanskih ”običaja” koji se pomalo ugnijezdio i kod nas (u istri)..prošle godine sam uživao, ove nažalost nisam mogao..ali nagodinu ću nadam se navalit do friulija na cantine aperte 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s