Opasan sladoled od lješnjaka (mikser killer)

Nedavno sam na placi kupila ove fora crvene lješnjake iz domaće proizvodnje. Kažu ljudi stablo staro oko sto godina iz vrta njihove bake. Da li stvarno ima sto godina ne znam, ali recimo voljela bih saznati koja je to stara sorta lješnjaka. Da li netko od vas zna?

A sad da vam ispričam priču o mikseru. Opet.

Nije mi bilo dosta što sam na izradi kreme od lješnjaka za ovaj sladoled skršila već dva miksera nego sam morala i TREĆI! 🙂  Mislila sam; kao neće. Bit ću pažljiva. Polako ću. Aha, moš’ mislit. Bzzzzz i zzz i z i onda stane. Svi oni wat-i, turbo ovo i ono nisu bili dovoljni. Pih…

Nadam se da će slijedeći preživjeti jer ovaj sladoled vrijedi čak i sve ove miksere koje sam uspjela na njemu skršit. 🙂

A ovaj sa crvenim lješnjacima, ovo je bio vrhunac! Ponovilo se!

Sastojci od lješnjaka  za 4 osobe:

1 jako dobar mikser

700 g. lješnjaka

300 g. bijelog šećera u prahu

360 g slatkog vrhnja

180 g. kiselog vrhnja

Priprema:

Lješnjake stavite na papir za pečenje na lim za pečenje oko 15 minuta na 170 stupnjeva ili dok se kožica ne počne lako ljuštiti. Sve ovisi o veličini lješnjaka. Pazite da ne zagore jer će onda biti gorki.

E sad uzmite si još 20 minuta vremena da ih očistite od kožice ili zaposlite djecu i muža da to rade. Očišćene lješnjake stavite u mikser sa sjeckalicom i usitnite. U  usitnjene lješnjake dodajte 200 gr šećera u prahu.

I sad ide onaj TRICKY part – Miksajte sve dok se usitnjeni lješnjaci sa šećerom ne pretvore u nugat kremu. To može potrajati oko 8 do 10 minuta. Sasvim dovoljno da mikser krepa. Ehm, da… Bitno je da se to dogodi na kraju, a ne negdje a polovici inače niš od sladoleda. 🙂

Nakon toga nugat kremu procijedite kroz sito (srednjih oka), ako je ostalo slučajno nešto neusitnjeno da ostane na situ a da vam ostane samo baršunasta krema. Mljac

VAŽNA NAPOMENA: Nemojte lizat prste, ne okrećite leđa od kreme i ne dajte da se itko približi kremi jer će nestat prije nego uspijete napraviti sladoled… i to se događalo… 🙂

Istucite slatko vrhnje sa 100 gr šećera u prahu, ali ne baš kao za šlag nego nešto kraće- da ne bude tvrda smjesa. Smjesa mora biti  kremastija. Dodajte mu kiselo vrhnje i izmiješajte. Dodajte kremu od lješnjaka i sve još jednom dobro izmiješajte. Ovaj sladoled kojeg možete raditi doma da ostane kremast i bez mašine za sladoled.

Istresite u plastičnu posudu koju možete zatvoriti i spremite u zamrzivač. Ja ga obično pripremim dan ranije.  Ovo su vam omjeri za cca 1 litru sladoleda pa ako vam štogod i ostane slobodno sačuvajte u dobro zatvorenoj posudi i poslužite u idućih nekoliko dana kad se zaželite pojesti sladoled no najvjerojatnije neće preživjet više od dva dana, 🙂  Jednom odmrznut ne zamrzavati ponovo. Zato je bolje da ga držite u više manjih plastičnih posuda s poklopcem ili silikonskih kalupa koje ćete izvaditi po potrebi. Prije posluživanja izvadite onoliko sladoleda koliko mislite poslužiti. Ostavite ga par minuta na sobnoj temperaturi da ga možete izvaditi žlicom za sladoled.

Idealan omjer je 2 kugle sladoleda po osobi ali pitanje je da li ćete se moći zaustaviti samo na dvije…

7 thoughts on “Opasan sladoled od lješnjaka (mikser killer)

  1. s tolikom količinom lješnjaka uopće ne sumnjam kakav je ovaj sladoled!!!

    fantastičan, i kako ti kažeš vrijedan polomljenioh miksera!!

  2. hvala za preporuku za lješnjake, morat ću potražit :)) stvarno je opasan ovaj sladoled.. a što da ti kažem, menu je 2 puta riknuo sokovnik, valjda zato jer sam komadiće mrkve stavila cijele, a nisam ih naribala 😦 jako dobro dođe mlinac za kavu za samljet u kremu ove lješnjake :).
    sviđa mi se kod ovog sladoleda što nema jaja 🙂

    1. Možeš naravno tako ćeš navjerojatnije uspjeti sačuvati mikser da ti ne pregori,:) ili idi po fazama ako nije izdžljiv, vrti pa zaustav nekoliko minuta pa opet, duže traje , bitno je da kasnije izvrtiš lješnjake sa šećerom dok ne dobiješ nugat kremu koju ćeš onda koristiti kao bazu za sladoled. BTW pred dva dana sam kupila novi mikser pa da vidimo do kad će ovaj trajati,:)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s