Sinoć je za našu malu-veliku familiju kuhao eno-gastro-tata. Ovo ne da je bilo dobro nego je za prste polizati pa smo morali podijeliti sa vama. Inspiriran velikim chefom Gennarom Espositom i njegovim raguom bolognese s hobotnicom pripremio nam je svoju verziju šuga s mrkačima. Imamo relativno dobre noževe ali za ovo ćemo definitivno morati kupiti neke japanske noževe,:P jer je dva sata sjeckao mrkače. Za ovo treba truda i vremena, ali vrijedi.
Sastojci za 6 osoba:
1 kg mrkača
100g žute kapule
1 veći češanj češnjaka
1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 lista svježeg bosiljka cca
400 g svježih pomidora
0.5 dcl malvazije istarske ili neko drugo kvalitetno bijelo vino iz primorskog dijela Hrvatske
720 g špageta
Ali prije nego krenemo na pripremu pogledajte kako izgleda jedno od naših jutra kad je pripremano ovo jelo. Ovo jednostavno morate doživjeti. Obožavam sjediti na balkonu i gledati ove prekrasne prizore. Svako jutro, svaka večer je jedistvena. Lijepa čak i kad kiša pada.
Priprema:
Očistite svježe mrkače (u zamjenu možete koristiti i hobotnicu). Nasjeckajte mrkače na sitne komadiće (veličine 3,4 mm) s time da odstranite najveće pipke sa krakova mrkača ( jer oni ostanu tvrdi kod kuhanja pa njih ne koristimo u ovom šugu).
U teći sa debljim dnom zagrijte 1 dcl maslinovog ulja. Kada je ulje toplo stavite oguljeni cijeli češanj češnjaka. Pustite da češnjak aromatizira ulje i kada lagano pozlati, izvadite ga iz ulja i stavite u ulje sitno nasjeckanu kapulicu i dinstajte na laganoj vatri. Kada se kapulica zacakli, dodajte nasjeckane mrkače i 3 lista svježeg bosiljka. Dinstajte 10 do 15 minuta, a zatim dodajte malvaziju istarsku. Kada alkohol iz vina ishlapi, dodajte na sitno nasjeckane svježe pomidore (kao zamjena mogu i pelati), te nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šugo ne zgusne (oko 40 minuta ali zavisno o količini mrkača ili hobotnice).
U velikoj pinjati u puno zasoljene vode skuhajte špagete .
Kada su špageti kuhani, umiješajte šugo od mrkača sa špagetima, te rasporediti po pjatima i začinite s još malo maslinovog ulja.
Uz ovo jelo popili smo Badelov Korlat Syrah 2008. Savršen spoj s ovim šugom!
Da citiram jednu poznatu primorsku – Ki profumi, ki kolori. S čen san ovo merital! 🙂
*Ako se pitate zašto su pjati različiti: slike su jednim dijelom iz Rijeke, a jednim iz Istre jer smo već ranije priremali ovo jelo. 🙂
e moja eno-gastro, ovo je stvarno “za prste polizat”. Pedivno nešto. Na ovakvoj bih spizi ja mogla živjeti. Komotno, Svaki dan. 🙂
Ne žalim se,:)
odličnoo, svaka čast! opet sam nešto novo naučila na tvom blogu… 🙂 btw. radila cvjetove tikvica sa šafranom, ono što si mi preporučila, servirala ih uz bucatine jer špageta tad nisam imala, bilo je savršeno, oduševljeni! 😀
o daaa… rekli bi braća rusi ”davaj davaj”!!!!! bravo za EGT!
🙂
ja san danas nabavija 10kg, pola sela nahranija i jos se folira sa šugon pred mojon boljom polovicom…;)))
ajme, ovo izgleda prva liga! pohvale eno-gastro-tati!
Hvala draga,:)
Napravio ovo prije dva dana i odlično je bilo, isto za 6 ljudi. Je da sam noć prije sjeckao od 11 do 1, ali isplatilo se. I uz to popili crni Boškinac i gran teran, ma divota :). E, a za desert isto jedan recept s ovog bloga – japanska torta od sira! mljac
Ovo je savršeno ! Probam prvom prilikom !!!