Čokoladna krema sa peperoncinom, cvijetom soli i maslinovim uljem leccino by eno-gastro-mama

Ovo je najbrži, najfiniji i najlakši čokoladni desert koji ćete poželjeti pripremiti!

Ovako je to izgledalo u subotu….

Brzo, brzo, stižu gosti, a ja još nisam ni krenula razmišljati o desertu. Prekasno je da krenem raditi kolače, a nemam baš ništa spremno… Srećom kod kuće sam imala ljutih papričica (peperoncina ili chilly paprike ili kako je već vi zovete, :)) i još cvijet soli i pomislila sam odmah na čokoladu! Mmmm, ovo bi moglo biti dobro! I nisam se prevarila…

Gosti su bili oduševljeni, a ja zadovoljna.🙂 Da ne bi sve ostalo na jednom testiranju sutradan smo ponovili desert novim gostima koji su bili jednako oduševljeni.

Zašto baš sol na desert? Sol sama po sebi pojačava okus jelima. Za one koji ne znaju cvijet soli (fran. Fleur de Sel) nazivaju još  “kavijarom soli”. Cvijet soli je bogatiji prirodnim mineralima od obične soli, ali je okusom blaži, delikatniji i mineralniji od obične soli.

Cvijet soli intenzivira okus ovog deserta i zajedno s peperoncinom i maslinovim uljem te čokoladnom kremom nastaje eksplozija okusa u ustima. Cvijet soli je najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli  s većom koncentracijom prirodnog joda od obične soli. Bogata je kalcijem i magnezijem.

Kako kažu u Solani Nin, citiram: –  „Osim u prehrani, koristi se za regulaciju probave, ublažavanje tegoba kod žena u klimakteriju i za vrijeme menstrualnog ciklusa, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje pate od pomanjkanja kalcija i magnezija. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima. Uzgoj Cvijeta soli je uistinu posao iz ljubavi. I do današnjeg dana, uzgajivači soli njeguju taj dragulj istim tradicijama i tehnikama kao i njihovi prethodnici stoljećima prije.“

Sastojci za 6 osoba

150 g tamne  čokolade (70% kakaa)

½ litre mlijeka

2 žumanjka

30 g škroba

115 g šećera

1 jušna žlica putra

4 peperoncina (po mogućnosti različite boje)

Fleur de sel (cvijet soli) by Solana Nin

Maslinovo ulje leccino

Priprema:

  1. Padelu u kojoj ćete zagrijavati mijeko prvo smočite s malo hladne vode. Ovo radimo zato jer se onda mlijeko teže lovi za stijenke i neće vam tako lako zagoriti.
  2. Na bagno maria otopite tamnu čokoladu. Držite na toplom da ostane tekuća dok ne pripremite ostatak.
  3. U pola litre mlijeka dodajte šećer. Grijte na laganoj vatri povremeno miješajući.
  4. U međuvremenu izmutite dva žutanjka.
  5. U šalici sa 1 dcl hladnog mlijeka izmutite škrob. Pazite da se otope sve grudice. Zatim sve dobro izmiješajte sa žutanjkom.
  6. Kad je mlijeko skoro doseglo temperaturu vrelišta (ne dozvolite da zakuha!)
  7. Laganim mlazom dodajte oko 1,5 dcl vrućeg mlijeka sa šećerom smjesi žumanjka i škroba da se temperira uz neprestano miješanje.
  8. Zatim sve pomiješajte s ostatkom mlijeka u padeli i na laganoj vatri neprestano miješate dok se smjesa ne zgusne.
  9. Kad se zgusnula ugasite vatru i laganim mlazom dodajte čokoladu neprestano miješajući dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  10. Dodajte jušnu žlicu putra i dobro promiješajte te zatim ulite podjednake porcije u keramičke zdjelice.
  11. Pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi.

  1. U međuvremenu isjeckate na sitno papričice. Meni se svidjela kombinacija različitih boja. Ove okrugle papričice su srednje ljute kad su svježe tako da su idealne za ovaj desert (ako koristite ljuće, onda stavite manje). Na žalost ne znam točan naziv, ali ih vrlo često vidim na placi.
  2. Kad se čokoladna krema ohladila na sobnu temperaturu, pospite je ravnomjerno sa jednom čajnom žličicom iskosanih papričica. Dodajte oko jednu jušnu žličicu  maslinovog ulja.
  3. Neposredno prije serviranja na stol dodajte na vrh mali prstohvat cvijeta soli (nemojte pretjerati naravno).🙂 Ovo morate učiniti neposredno prije serviranja kako se sol ne bi istopila.
  4. Uživajte. Očekujem povratne komentare!

14 thoughts on “Čokoladna krema sa peperoncinom, cvijetom soli i maslinovim uljem leccino by eno-gastro-mama

  1. Žao mi je što nisam bila jedan od gostiju pred koje se servirala ovu krasnu čokoladu.

  2. Odlučan post. Čokolada, so i ljuta papričica su pravi harmonijski spoj. Ja obožavam Fleur de Sel i često je koristim kao garnirung, kako na poslu, tako i kod kuće. Ja takođe volim i Britansku Maldon so, koja je isto delikatna i sa vrlo atraktivnim krupnim kristalima.

    Puno pozdrava

  3. da sam ti barem bila u gostima!🙂 cvijet soli moram priznati nisam nikada probala. Ali čokoladu s chilijem jesam i odličan mi je taj spoj. Ovo je zaista jedan vrhunski, gurmanski desert!

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s