BOŽIĆNI KEKSI OD KAKAA I ČOKOLADE

Nakon vrlo čokoladnog vikenda u Opatiji i “overdosa” s čokoladom iako nje nikad dosta,🙂 došlo je vrijeme da podijelim sa vama recepte koje ćete moći pripremiti za blagdane. A s obzirom da je sutra Sveti Nikola koji nosi čokolade, slatkiše,🙂 evo  recepta za keksiće za djecu. Ali i za odrasle jer nikad ne treba zaboraviti na dijete u sebi.

Ne zaboravite uključiti svoju djecu u pripremu ovih keksića. Od samo g miješanja tijesta pa sve do ukrašavanja. Zabava je zagarantirana, ali i prljavi podovi🙂 Ali što je malo mrvica naspram velikih dječjih osmjeha.

SASTOJCI (za 50 kom)

400 g brašna

30 g kakaa

100 g putra

120 g šećera u prahu

100 g mliječne čokolade

4 žlice mlijeka

2 jušne žlice meda

1 jaje

1 prašak za pecivo

Ostaviti da odstoji 1 sat

Dekoracija

100 g šećera z prahu

2 žličice tople vode

šećerne mrvice u boji ili  mliječne čokolade

Priprema:

  1. Prosijte brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i kakao i sve zajedno dobro promiješajte. Dodajte prstohvat soli.
  2. Maslac ostavite da se omekša na sobnoj temperaturi. Kad omekša dodajte ga u kakao i brašno. Dobro izmiješajte.
  3. Zagrijte te med i mliječnu čokoladu na bagno maria. Miješajte dok se svi sastojci ne rastope i dobijete ujednačenu smjesu.
  4.  Ostavite da se malo ohladi ali i ne da se stvrdne. Pažljivo polako sipajući umiješajte čokoladu s medom u smjesu od kakaa, brašna i putra. Dodajte mlijeko.
  5. Izmutite  jaje  i umiješaj u smjesu.
  6. Miješajte nekoliko minuta dok ne dobijete homogenu smjesu.
  7. Tijesto zamotajte  u prozirnu pvc foliju i stavite da odleži oko sat vremena u frižideru. Na papiru za pečenje izvaljajte tijesto na debljinu od  pet milimetara. Lakše ga je razvaljati preko prozirne folije.
  8. Pazite da u prostoriji nije pretoplo, lakše se radi s tijestom u hladnijoj prostoriji.
  9. Zagrijte  pećnicu na 200  stupnjeva.
  10. Izrežite kekse pomoću kalupa. Prebacite ih na lim  obložen papirom za pečenje i pecite  šest minuta. Izvadite ih  i ostavi da se ohlade. Raspodijelite ih na ravnomjernu površinu da kasnije preko njih lakše rasporedite čokoladu.
  1. Razlomite mliječnu  čokoladu  i rastopite je a bagno maria .
  2. Ili pomiješajte šećeru prahu s nekoliko žlica vode i pažljivo dekorirajte kekse. Pospite po želji šećernim mrvicama.
  1. Još toplu čokoladu pomoću žlice i brzim pokretima rasporedi preko keksa. Ostavite da se ohladi.

6 thoughts on “BOŽIĆNI KEKSI OD KAKAA I ČOKOLADE

  1. hvala na divnom receptu, jos se hlade🙂 , dugo vec trazim neki savrseni recept za keksice…sutra ujutro dekoriranje prepustam sinu🙂 recept spremljen

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s