Osso buco od puretine sa fažolom Keber

Nema tice do prasice? Mislim da ipak nije tako.🙂

Dobar komad puretine uz malo mašte može se itekako dobro pripremiti. Ovo je jelo je jednostavno za prste polizati.

Mi ga pripremamo ponovo kao Božićni ručak. Recesijski fancy ručak s jeftinim i finim namirnicama.

Želim Vam svima Sretan Božić i Sretnu i ukusnu Novu godinu!

 Sastojci za 2 osobe:

 Za pripremu purećeg osso buca:

 300 g purećeg osso buca

1,5 dl malvazije (bijelog vina)

1 litra povrtnog temeljca

Maslinovo ulje

Sol, papar

2 grančice svježeg timijana

 Povrtni temeljac za osso buco:

2 mrkve

1 luk

 Za pripremu fažola:

200 g fažola tipa Keber

2 kapule

1 mrkva

6 zrna crnog papra

40 g putra

1 glavica većeg češnjaka

2  grančice svježeg timijana

2 žlice octa od bijelog vina

Priprema:

  1. Namočiti fažol dan prije da omekša.
  2. Fažol kuhajte sa jednom kapulom i mrkvom nasječenom na veće komade i s nekoliko zrna crnog papra. Kada omekša (ali pazite da se ne prekuha) maknite s vatre i odvojite od mrkve i kapule te ocijedite. Ostavite sa strane dok ne pripremite ostale sastojke. Fažol Keber se kuha oko 40 minuta. Ovisno o tome koju vrstu fažola koristite mijenjat će se vrijeme kuhanja. Za ovaj recept je fažol keber posebno pogodan.
  3. Operite i oguli korijen peršina i luk i mrkvu. Mrkvu nasijecite na veće komade. Očistite i narežite na tri komada poriluk. Stavi kuhati u 2 litre vode. Temeljac kuhajte bez soli. Kuhajte pola sata dok ne pripremite ostale namirnice, a zatim izvadite povrće iz temeljca. Dok se kuha odstranite žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobijete bistar temeljac.
  4. Ako ne možete naći već izrezane odreske purećeg osso buca zamolite mesara da ih izreže na debljinu od cca 2 cm.  Ovaj način rezanja mesa na Osso buco ili „šuplja kost“  je bitan meso s kosti i srži koja se nalazi u kosti daju posebnu aromu mesu u ovom jelu.
  5. Odreske popržite sa obje strane na maslinovom ulju – kratko i na jakoj vatri, da se zarumene (Stavite na njih težak tanjur tako da ostanu ravni).
  6. Prelijte popržene odreske malvazijom.  Pričekajte da vino potpuno ispari (okrenite u međuvremenu meso nekoliko puta).
  7. Zatim meso polijte prethodno pripremljenim povrtnim temeljcem tako da pokrije meso. Dodajte soli, ali pazite da ne pretjerate jer će meso upiti temeljac (oko  1 čajnu žličicu soli . Pokrijte poklopcem i ostavite da se piraju na laganoj vatri. Kad temeljac gotovo ispari probajte ga da li je dovoljno slano Povremeno provjeri da temeljac ne ispari do kraja i svakih 15 minuta okrećite meso. Vrijeme kuhanja je oko sat i pol. Meso postane mekano kao putar i vrlo aromatično. Gotovo je kad sav temeljac ispari.Ako ispari ranije dodajte još malo temeljca.
  8. U međuvremenu stavi češnjak u pećnicu. Upalite pećnicu na 160 stupnjeva. Češnjaku odrežite samo donji dio, ali ga ostavite u kori. Na aluminijsku foliju pravilno raspredite desetak komadića putra promjera oko 1 cm.
  9. Putar posolite sa jednom čajnom žličicom krupne morske soli. Na posoljeni putar stavi glavice češnjaka tako da je donji odrezani dio u dodiru s putrom. Zatvorite foliju.
  10. Pecite cca jedan sat. Kad je gotovo ostavite ga da se ohladi i zatim odvojite češnjak od njegove ovojnice. Ovo ide lako jer češnjak omekša i stisne se pa ga je dovoljno samo istisnuti iz ovojnice.
  11. Oguljene češnje  propasirajte kroz malo sito tako da dobijete pire od češnjaka.
  12. Stavite se putar otopi u  padeli i ostavite na laganoj vatri  dok ne postane lagano smeđe boje i dobije arome lješnjaka. Zatim ga skinite s vatre kratko i dodajte u njega vrlo sitno iskosanu jednu glavicu kapule. Vratite na laganu vatru još nekoliko minuta dok se kapulica lagano ne karamelizira. Dodajte fažol  promiješajte kratko na laganoj vatri. Dodajte pire od češnjaka, posolite i popaprite i dodajte listiće svježeg timijana i dvije žlice octa od bijelog vina. Skinite s vatre i poslužite na tanjure.  Dodajte na vrh komad purećeg osso buca i nekolko grančica timijana.

 

Napomena*Kad bude jeli pripazite na male koščice od tanke kosti od  batka koje su prerezane, a ostale su između mesa jer ćete ih teško izvaditi prije kuhanja! Možete i očistiti meso na komadiće pa ga poslužiti bez kostiju na tanjur samo bi tada način aranžiranja bio sasvim drugačiji.

 

4 thoughts on “Osso buco od puretine sa fažolom Keber

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s