Puf, pant…Dan ima samo 24 sata i jednostavno jest ne stignem napisati koliko bi htjela. 😦 Postovi se gomilaju u draftu, pa idem redom sa svim receptima i ostalim postovima koje nisam objavila na blogu. 🙂 Prvo bijeli tartufil, pa onda crni. Pokušajte se držati namirnica koje sam navela jer stvarno čine razliku. Većinu njih možete pronaći u Plodinama i Bio i Bio trgovinama. Npr sušene marelice Noberasco su me oduševile, sočne, mekane, pune okusa i tamne boje sušenog voća (više liče na suhe šljive kad ih vidiš, ali kad pomirišeš i zagrizeš iznenadiš se kako su dobre. One su jednostavno nezamijenjive u ovom receptu. Truffle sam radila za Dane čokolade koji su se održavali u Opatiji u 12 mj 2011. Eto toliko, isprobajte pa mi javite.
Sastojci za cca 30 kom:
250 g. sušenih marelica Noberasco
300 g. bijele čokolade s vanilijom vivani
100 ml condi creme cuisine organic soy cooking cream
+150 g. bijele čokolade naribane
- Sušene marelice Noberasco nasjeckate na sitne komadiće (oko 3 mm). Njih ne treba močiti za razliku od sušenih marelica drugih proizvođača jer su jako sočne.
- Zagrijte bijelu čokoladu na pari (bagno maria).
- Zagrijte vrhnje za kuhanje od soje (ali ne da zakuha).
- Kad se čokolada otopila dodajte je u zagrijano sojino vrhnje za kuhanje. Sve dobro promiješajte
- Smjesu promiješajte sa usitnjenim sušenim marelicama dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Rasporedite u nižu posudu i stavite u frižider da se dobro ohladi i stvrdne (2 do 3 sata).
- Naribajte bijelu čokoladu s ribežom. Pazite da vam u stanu nije pretoplo, najbolje je da bude 13,14 stpnjeva kako se u daljnjem postupku nebi sve rastopilo. Dok pripremite kuglice spremite naribanu čokoladu u frižider.
- izvadite smjesu iz frižidera i uz pomoć dvije žlice oblikujte kuglice. Umočite kuglice jednu po jednu u naribanu čokoladu i uvaljajte sa svih strana. Valjajte lagano sa sredinom dlana ili još bolje da izbjegnete topljenje čokolade koriste se ravnom plastičnom špatulicom za temperiranje čokolade.
- Čuvajte ih na hladnom mjestu da se ne rastope.