Tagliatelle s tikvicama “alla contadina” i posuđe presvučeno keramikom…



Za nas i vas radne ljude nešto jednostavno za preko tjedna- tagliatelle s tikvicama “alla contadina”.

Često radim ovo jelo kad krenu prve mlade tikvice. Tako su slatke i sočne da ih ne treba puno ni dinstati. Najradije bi ih pojela sirove…no dobro to već neko drugo jelo. Ovo je super fino i nabrzaka, a mogu cijeli mali tanjurić smazati i jednogodišnjaci,:). Ako vam se da možete sami napraviti tagliatelle, a ako ne onda ih kupite (kao ja u ovom slučaju) ;).  Naravno da bi idealno bilo da su doma friško napravljene, no eto preko tjedna svaka je sekunda bitna kad dođeš kući gladan. Pretpostavljam da je tako bilo i seljacima kad su se vraćali umorni i gladni s polja, pa eto naziva za ovo jelo s tikvicama – alla contadina… 🙂 Ja znam da nakon dužeg boravka na svježem zraku u prirodi itekako ogladnim,:).

Što se tiče drugog dijela naslova – posuđe presvučeno keramikom. Već duže vrijeme razmišljam i konačno sam odlučila  zamijeniti sve posuđe od teflona koje imam u kući sa ovim presvučenim keramikom. Zašto? Možda zbog onih priča da je teflon štetan, bla bla… no najviše zato jer sam često gledajući talijansku televiziju i raznorazne programe o kuhanju vidjela kako se u njima lijepo kuha, ravnomjerno rasporedi toplina, ništa se ne lovi za dno, lako se opere…E pa mogu iz prve ruke reći da je to istina. Super je što su u Merkatoru dobili ovo posuđe “Bianca” , pa sam eto i ja  kupila nekoliko komada za svakodnevnu upotrebu. I teflonske tave sam naravno, ehm, od-bacila… 🙂

Za sad mogu reći samo dobro za ovo posuđe presvučeno keramikom. Najviše koristim wok. Kakva su vaša iskustva?

A sad natrag na recept. Vrijeme pripreme 15-20 min.

Sastojci za dvije odrasle osobe i jedno malo dijete:

200 g tagliatella

2 tikvice (cca 350 g tikvica)

1 mali luk srebrenac

3 režnja mladog češnjaka

6 žlica maslinovog ulja

3 žlice slatkog vrhnja

40 g parmezana

sol, papar

Priprema:

Tikvice operite i ogulite (ako su male male i nešpricane i iz vašeg vrta onda možete i ostaviti koru 🙂 ). Nasjeckajte na komadiće debljine oko 5 mm. Nasjeckajte na sitno luk srebrenac i češnjak. Naribajte parmezan.

Stavite kuhati vodu za tagliatelle.

Na laganoj vatri izdinstajte luk srebrenac na 2 žlice maslinovog ulja, a kad je “uvene” dodajte mu tikvice i češnjak. Dodajte malo soli i papra. Dinstajte sve zajedno oko 5 minuta povremeno mješajući.

Skuhajte tagliatelle al dente. Iscijedite ih i odmah dodajte tikvicama i dobro promještajte. Dodajte 4 žlice maslinovog ulja i 3 žlice slatkog vrhnja. Ponovo promješajte. Dodajte dio po dio parmezana, mješajući tako da se ravnomjerno rasporedi. Poslužite odmah.

Dobar tek!

I još nešto, …kad sam već objavila recept s tikvicama…Ovaj recept je moja ulaznica za Ajme, koliko nas je, igru koju je pokrenula Snježana s bloga Dalmacija Down Under. Domaćica igre za ovaj mjesec je Dajana s bloga Baker’s corner, somewhere in my kitchen.

14 misli o “Tagliatelle s tikvicama “alla contadina” i posuđe presvučeno keramikom…

    1. Da Leeloo, i ja sam imala sličan problem. Sad sam htjela kupiti još one male lončiće, bilo ih je pred 3 tjedna, a sad ih nema kad sam ih htjala kupiti, grrr,…sve im dolazi u nekim turama – ili imaju wokove ili nemaju, isto je s drugim posudama. Oboružaj se strpljenjem kao i ja,:)

  1. odlično i lagano jelo za ljetne dane, ja sam uvijek za tikvice.. što se tiče posuđa, koristimo doma samo od zeptera od nehrđajućeg čelika, čak i palačinke koje sam pekla uvijek u tefalu, sad pečem u zepterovoj tavi na laganoj vatri i ne lijepe se.. tefal se brzo izgrebe, a onda je za bacit. I ja sam pročitala da je štetan čim se zagrijava. Sad si me definitivno natentala da skočim do Mercatora ove dane jer mi je i blizu, zanima me silno ova posuda!

    1. Što se posuđa tiče i mene je definitivno bolo u oko cijelo vrijeme to teflonsko…Uglavnom kupim samo kvalitetne stvari. Ovo s Merkatorom mi je sad ispala kao reklamica, ali stvarno sam morala podijelit sa vama, jer je i super cijena i za sad samo dobro iskustvo kao što rekoh. Jedino vodite računa – može se prati i u perilici ali nakon čini mi se 2000 pranja se stanjuje sloj…tako nešto…ima na site-u od proizvođača Bianca. Ali vjerujte tako lako se pere na ruke da ju je šteta ubacit u perilicu. Nadam se jedno da je puno otpornija na ogrebotine od teflona, a trebala bi biti…

  2. da, i ja najradije koristim “teflanuše”, što ću, najlakše je u njima, al svaki put se sjetim priče o štetnosti. sutra idem i ja uzeti jednu keramičku za probu.
    hvala mama 🙂
    tikvice su mi najdraže povrće, mojima već idu na živce 🙂

    1. Moj tata kaže da će ih “baciti Sweety” iz istog razloga-idu mu na živce kad krenu rasti u vrtu koliko ih ima, pa su često na meniju jer ih svi vole.;) Sweety je naša dalmatinerica koja eto voli pojesti tikvice. No ne žali se ni tata, kao fol bacit će, a na kraju sve pojede i onda još on ide spremati drugi dan…

  3. Reći ću samo da je wok prvo što bih spasila da je požar u stanu. A ova keramika zvuči odlično, istražit ću. S teflonom imam hate-hate odnos, a nisam dosad našla dobru alternativu. Dakako da za bakar i slično nemam para. Tikvice bi mogle već sutra biti na meniju!

  4. Hvala najljepša na sudjelovanju, drago mi je da si nam se pridružila.
    Ovako slično i ja često pripremam tjesteninu s tikvicama, odlična je.
    Za keramikom presvučeno posuđe se i meni oko zakačilo, i ove sam zime dugo kružila oko njega, ali bilo mi je preskupo. Prvom prilikom kad nađem nešto po povoljnijoj cijeni kupujem ga.

  5. pa i ja radim nešto tako slično…samo ne sa slatkim vrhnjem već napravim nešto alla bechamel, i stavljam kukuruz ili grašak.čisto da popunim okus i da živnu boje. a za keramičko posuđe sam ćuo da je super, ali nemam ni jedno. baš gledam tu akciju u mercatoru…nemam tu karticu ni naljepnice..

  6. odličan recept, treba nam što više ovakvih jednostavnih za ljeto.
    što se posuđa tiče, preporučam one slovenske teške crne lonce, mislim da su emajlirani od ljevanog željeza. evo slike

    isto se nađu u mercatoru. sad će nas neko optužit za reklamu, al šta kad su odlični, pogotovo za dugo kuhanje raznih šuga.
    isto tako moramo malo pomoći slovencima kad su se lijepo izjasnili na referendumu 🙂

  7. Ovo mi se super sviđa, pogotovo kad zamislim domaće tikvice, ma “samo nalešo” prste da poliže čovjek.
    Umrla sam od smijeha kad zamislih da gurwoman( iako damu ne poznajem) sa wokom trči dok kuća gori :)))
    Inače, što se teće tiče, U SREĆI JE KORSITILA PA MNOGO BOLJIMA PROMJENILA!!! :)))
    Uzdravlje!

  8. A što fali starom dobrom teflonu? Još će reći da su amalgamske plombe na zubima štetne…Ccc A što će nam zubi ako nemamo tagliatelle s tikvicama?

    🙂

  9. Receptić odličan! Posuđe sam gledala, nemam predodžbu kako je kuhati u njemu, ja se uglavnom držim rostfraj posuđa, gusa i sl. nekako mi je najdrže, osim par teflon tava. Mislim da me kod ovih konkretnih posuda u Mercatoru odbila bjelina, nekako mi je presterilna boja za posuđe i ne znam kako se održava i koliko dugo ostane tako bijelo, prije nego poprimi neke druge tonove! 🙂

Odgovori na enogastromama Otkaži odgovor