Uf dugačkog li naslova…:). I ne, nisam pojela pticu lastavicu…
U subotu je kao i protekla dva tjedna kiša padala gotovo cijeli dan. Srećom ulovili smo “rupu” ujutro dok nije padala i uspijeli prošetati po placi. Ribarnica je bez obzira na kišu bila dosta bogata ribom- uglavnom bijelom. Bilo je tu piceva, orada, oslića…no meni je za oko zapela lastavica. Naletjeli smo na jedan manji primjerak koji je težio nekih 800 grama i zamislite platili ga samo 35 kn!!!! E to se zove ulov.
Lastavica– kako je zovu ovdje na Kvarneru poznata je još pod nazivima kokot i kopunić. Prekrasna riba koja kad raširi prsne peraje poprimi zaista impresivan izgled.
Osim lastavice bilo je tu i puno zanimljivog proljetnog povrća. Naišli smo na nešto što se zove divlji poriluk. Barem ga tako zovu na placi- ako netko zna službeni naziv neka mi javi pa da dodam ovom postu jer po tom pitanju nisam pronašla ništa pametno na internetu. Pogledajte sliku.:).
I tako smo kupili sastojke: lastavica, divlji poriluk, pomidori,… trebalo je još samo smislit što s njima napraviti.
U frižideru sam imala i teglicu ukiseljenog motra. Za one koji ne znaju – motar je biljka mesnatih listova koja raste na stijenama u neposrednoj blizini mora. Listovi motra su vrlo aromatični. Koriste se svježi ili ukiseljeni za salate i umake itd.
A onda kao i uvijek – meni svašta padne na pamet, :)…
Sastojci za 2 odraslih i 1 malo dijete:
1 riba lastavica od 800 grama
2 veća pomidora
1 jušna žica ukiseljenog motra
sol, papar
maslinovo ulje
3 krumpira (cca 1/2 kg)
300 g divljeg poriluka (kao alternativa može i običan poriluk)
4 žlice krušnih mrvica
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Očistite lastavicu – odstranite joj peraje i filetirajte je( od ostatka ribe napravite laganu juhicu ako želite- šteta je bacati.).
Divlji poriluk očistite i operite -ja sam odstranila listove i zadržala mesnati dio stabljike za ovo jelo. Razrežite ga na štapiće veličine 3,4 cm. Stavite kuhati u vrelu posoljenu vodu 10-15 minuta dok poriluk ne omekša. Izvadite ga i brzo isperite pod mlazom hladne vode kako bi zadržao zelenu boju.
Operite i ogulite krumpir. Razrežite ga na ploške debljine 2 do3 mm. Ispržite ga na tavi na malo maslinovog ulja s jedne i druge strane i ostavite da se iscjede od viška ulja na papirnatom ručniku.
Operite, očistite pomidore od koštica i izrežite na kockice veličine cca 1 cm. Ako želite ili ako vam smeta možete im oguliti kožu.
Divljem poriluku dodajte krušne mrvice i 2 jušne žlice maslinovog ulja, sol i svježe mljeveni papar. Sve dobro izmješajte.
Posložite krumpire na dno nauljene okrugle vatrostalne posude. Zatim stavite divlji poriluk, pa zatim ponovo krumpir i tako još dok imate svega… 🙂 – završite sa slojem krumpira. Stavite prije serviranja peći 10 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu pripremite ribu. Torticu izvadite iz pećnice prije posluživanja na tanjure tako da bude topla. Nakon okretanja iz vatrostalne posude tortica bi trebala izgledati otprilike ovako:
Na četiri jušne žlice zagrijanog maslinovog ulja stavite filete lastavice tako da strana kože bude na dnu. Dodajte sjeckane pomidore i motar. Posolite i popaprite. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok riba ne pobijeli. Ne mješajte, eventualno protresite.
Razrežite torticu oštrim nožem i pri tom pazite da se ne raspadne te poslužite na tanjure. Dodajte ribu i umak…
S ovom lastavicom popili smo lastavicu. 🙂
(Za one koji ne znaju o čemu govorim – radi se o Malvaziji Radovan)
A nakon ručka ostalo je samo ovo (slika govori više od riječi, 🙂 )
umjetničko djelo 🙂
mislim da nisam nikad jela ovu ribu, a riba je jedina hrana koju volim od djetinjstva
savršena riceta, pogotovo ča si duperala matar ja ga svake godine spravjan jedno desetak tegla…poz…
impresivno. mislim na cijeli blog. prava uživancija. i zazubice…
Jelo je savršeno, baš po mom guštu! 🙂
Ovo su za mene sve egzotični sastojci (osim krumpira) ko da se radi o receptu s Kariba 🙂
Mmmm već sam rekla da uvijek ogladnim nakon posjete ovom blogu, ko ima problema s manjkom apetita preporučam svakodnevne posjete 😉
Ajme kako je ovo dobro. Oduševljena sam kombinacijom i moram obavezno isprobati. 🙂
Koja savršena ideja… Dobro je znati … Uživala sam čitajući i gledajući.
Hvala svima,:)
@Prozor u dom i nije tako egzotično, ali ponekad jednostavno nedovoljno iskorišteno bogatstvo naše prirode i našeg mora.
A ništa morat ćeš na večeru kod mene i onda ću spremati samo ono što nisi jela, može,:)?
@Damacija moja inspiracija – u koje doba ga bereš? I kako ga kiseliš? Ajde malo podjeli iskustvo! Hvala!!!!
Znam što se iduće kupuje na peškariji :)))
Dalmacija je i nas naučio brat i konzervirati matar ali mislim da mu je sezona branja sada pri kraju. Mi smo ga brali sredinom 4. mjeseca
Eto vidiš,:) ali onda nek mi javi da se spremim za iduću godinu. Sad imam još jednu teglicu koju sam kupila, tako da sam mirna za neko vrijeme.
Što se lastavice-kokota tiče prvi puta sam jela ovu ribu jedne godine na otoku Visu…i to su bili gušti, lijepa avantura….a do obiteljskog gospodarstva u nekom zabitom selu došli smo tako da smo slijedili jedan talijanski auto koji je skrenuo na jedan bijeli put bez ikakvih putokaza. A talijani znaju nanjušiti dobru papicu,:) Bilo je Follow that car,:) – polukružno okretanje i kočenje i brzo za njim. I nismo pogriješili,:)…
Moram te pohvaliti na prelepom blogu, dizajnu, slikama, receptima, ma perfektno.
Recept mi izgleda fantasticno. Ovu vrstu ribe nikada nisam probao i po slici predpostavljam da je izuzetno ukusna.
Sto se tice divljeg praziluka, ovde u Americi je trenutno u sezoni i ime mu je ‘ramps’, mada ga i oni cesto nazivaju prazilukom. Ja ga naprosto obozavam. Ima nekako blag ukus luka i belog luka. Ja stabljike cesto ukuselim, il’ izmesam sa pire krompirom, a od lisca sam nedavno napravio pesto.
Pozdrav
Super receptić!
Ja doduše nemam problema sa motrom ili matarom. Imam ga i ukiseljenog i svježag dobijem sa Visa, ali nikad u životu nisam vidjela niti uspjela probati ni divlji luk ni poriluk i nije baš jasno kako mi je to uspjelo, stalno ga viđam po receptima po blogu, a ja nemam blage veze kako to izgleda i gdje naći…:((
HAVALA AVTORICI ZA RECEPT. PRED TREMI DNEVI SEM NAREDIL ZA KOSILO-FANTAZIJO-!!!!!!!!!!
SUPER, SUPER KOSILO. Bodite fanj, lep pozdrav od sosedov
Robert, Koper
jeli može pod peku kako
Danas sam prvi put jeo kokota tj. lastavicu, i jednostavno sam oduševljen.
I predivno je napravljen blog, još da pokažeš kako se filetira kokot. 😀
Da li si u međuvrenu isprobala još jedan recept s kokotom?