Prošla je gotovo godina dana od objave zadnjeg recepta na ovom blogu. Bilo je tu mnogo razloga zbog kojih sam morala napraviti odmak od pisanja. No neću u detalje. Najvažniji događaj je rođenje mog drugog sina. Moj maleni sad već ima skoro šest mjeseci. 🙂
Oba moja sina rođena su na isti datum pa sam propustila rođendan starijeg. No tu su bili tata, teta barba koji su njegov dan učinili posebnim. A i veselio se dolasku svog malog brata. Na dan izlaska iz bolnice on i tata dočekali su nas u sobi za susrete. Prvo je pogledao bebu u mojim rukama, zatim mi podigao spavaćicu i rekao veselo: Pa to je stvarno moj braco, ti nemaš više trbuha!“ , pljesnuo ručicama, veselo se nasmijao i podragao svog malog bracu.
Mali braco je velikom donio posebne autiće iz trbuha koji nakon par mjeseci i dalje imaju poseban status: „to je meni moj braco donio“. Veliki pazi na malenog, a i počele su prve zajedničke igrice tipa „Kuku tre“ i pričanje nekim jezikom koji samo njih dvoje razumiju.
Izgleda da ćemo od iduće godine imati jednu veliku feštu s dvije torte.
S obzirom da smo pred par dana krenuli u avanturu s prvim papicama, nadam se samo da će guštati kao i stariji brat. :).
Mamina Pasta alla Norma
Količina dovoljna za dvoje odraslih + jedan četverogodišnjak
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Sezona namirnica: od kolovoza do listopada
Sastojci:
500 g maldih balancana (vidi sliku)* Preferiram manje balancane i to ove bijelo ljubičaste kao na slici (ne znam točan naziv sorte).
500 g svježih pomidora pelati
250 g pašte tortiglioni ili penne
20 g parmezana
20 g ovčje skute
10 listova bosiljka
15 g maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 čajna žličica nora paprike
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica šećera
Maslinovo ulje za prženje balancana
Priprema:
- Operi balancane i odreži gornji dio.
- Balancane izreži na kolute cca 5 mm debljine.
- U tavi (koja se ne lijepi, npr. sa keramičkim dnom) zagrij maslinovo ulje dovoljno da prekrije dno tave i na srednjoj vatri poprži s obje strane. Prži maksimalno oko dvije minute sa svake strane dok se ne stvori zlatna korica. Nemoj ih previše držati na vatri jer lako izgore. Zatim ih izvadi na tanjur, posoli i prekrij aluminijskom folijom da omekšaju.
- U međuvremenu pelatima zareži koricu u obliku slova X na dnu i prelij ih kipućom vodom. Ostavi ih da odstoje nekoliko minuta i zatim im oguli kožu.
- Nareži pelate na kockice veličine oko 1 cm.
- Na 20 g maslinovog ulja poprži kratko zdrobljeni oguljeni češnjak i žličicu paprike nore. (ako nemaš papriku noru radije izostavi papriku iz recepta).
- Dodaj kockice pelata, čajnu žlicu šećera i sol te na srednjoj vatri dinstaj desetak minuta (ne želim da se pelati pretvore u šalšu već da ostanu kao komadići.
- Pržene balancane izreži na trakice debljine oko 1 cm.
- Bosiljak izreži à la julienne (na trakice)
- Parmezan naribaj na finom ribežu za sir.
- Dodaj dvije trećine bosiljka, balancana i parmezana u pelate. Dobro promiješaj.
- Skuhaj paštu al dente (tortiglione ili pak penne).
- Dodaj pet jušnih žlica vode u kojoj se kuhala pašta i kuhanu paštu u mješavinu pelata i blancana. Sve dobro promiješaj. Provjeri da li je dovoljno slano i korigiraj po potrebi.
- Raspredi na tanjure. Na vrh pašte dodaj ostatak blancana, bosiljka i parmezana te po jednu žlicu ovčje skute.
- Serviraj odmah.
- Uživaj u svakom zalogaju.
Mama.
Srdacne cestitke. Vjerujem da nijesu samo meni nedostajali lijepi i mastoviti recepti., ali ljepse opravdanje nijesam mogla cuti .Djecica predivna. Nadam se da se neces zaustaviti na broju dva, a ni prestati da spremas divnu hranu. Puno pozdrava, Vesna
…pozdrav iz Dalmacije…i veliki bačo dici…
Iskrene čestitke. Već sam mislila kako si potpuno prestala pisati na ovom blogu, kad ono divna vijest.
Bravo dvostrukoj mami i koja slučajnost: roditi dječicu isti dan.
Dvostruka mama
Isprobala sam recept i odlično je ispao 🙂
Hvala 🙂