Gratinirani karfiol

image

Ovo je šalabahter za mene da ne zaboravim recept obzirom da je sezona karfiola skoro gotova….Dotjerivala sam ga cijelu zimu, 🙂 i eto tako ga ja radim;

Sastojci:
2 veća karfiola
1 feta bijelog kruha
20 g parmezana
200 g kiselog vrhnja
1 grančica persina
2 lista lovora
5 grančica timijana
2 čajne žličice garam masale ( kupljeno u Harrisi)
300 ml vode + voda za blanširanje
2 žlice bijelog vinskog octa
Maslinovo ulje
Sol

Priprema:
1. Oprati karfiol. Odvojiti cvjetove karfiola na približno jednaku veličinu cca 3,4 cm. Središnji bijeli dio mekanih stabljika karfiola nasjeckati na komadiće veličine 0,5 cm.
2. Cvjetove karfiola kuhati 8,9 minuta u kipućoj vodi sa bijelim vinskim octom i soli.
3. Nasjeckani dio stabljka, 300 ml vode, sol, timijan, peršin, lovor i garam masalu kuhati dvadesetak minuta na laganoj vatri dok stabljike ne omekšaju. Izvaditi peršin, timijan i lovor kad se malo ohladi i uz pomoć štapnog miksera izumtiti u pire ili kremu od karfiola ili kako god je nazvali 🙂 . U nju dodati 200 g kiselog vrhnja te soli po želji.
4. Fetu bijelog kruha razrezati na komadiće i usitniti u mrvice uz pomoć sjeckalice.
5. Na 2 žlice maslinovog ulja popržit mrvice kruha na srednjoj vatri, kratko dok ne postanu hrskave.
6. Psložiti karfiol u keramičku ili vatrostalnu posudu za pečenje. Preko njega preliti ravnomjerno umak od karfiola i vrhnja. Ravnomjerno rasporediti naribani parmezan, pa preko njega mrvice kruha. Poškropiti s malo masninovog ulja. Peći u pećnici na 180 stupnjeva deset minuta.
Eto šalabahter gotov, ispričavam se na greškama u tekstu ako mi je koja promakla- malo me izuđuju ove touch screen tipkovnice, :).

Jedna misao o “Gratinirani karfiol

Komentiraj