Pomi kaki- zimski sladoled i žele sa podlogom od sirupa od mandarina

Sigurno ni sami ne znate što biste s pomi kakijem ako ga imate u vrtu. Redovno vidim kako ga susjedi bacaju jer im jedino služi kao ukras u vrtu. Zapostavljeno voće, trebam li tu još nešto dodati?…. Na placi se zna prodavati za oko 5 kn kila i može se reći i tada ako ga već i nemate u vrtu da je best buy.

No, što napraviti s njime? Odati ću vam jednu tajnu. Ovaj desert usavršavam već neko vrijeme: zimski sladoled i žele od pomi kakija sa podlogom od sirupa od mandarina.

Slika 1: Još nedozreli kakiji nasuprot zrelih i prezrelih kakiji kakvi nam trebaju za recept

Slika 2: Mandarina uzgajna na mom balkonu na snijegu od ove subote.

Slika 3: Desert bez sirupa od mandarina koji se još kuhao u to vrijeme (slikano dok je još bilo svjetla na balkonu jer svidjela mi se snježna podloga,:))

Sastojci za 4 osobe, sa repetama, 🙂

Sladoled od kakija i žele

800 g. kakija

2 vanilin šećera

100 g. bijelog šećera i

100 g. bijelog šećera u prahu

360 g slatkog vrhnja

180 g. kiselog vrhnja

1 vrećica želatine

Sirup od mandarine:

8 većih mandarina

100 g smeđeg šećera

Priprema:

Zrele kakije ogulite, ako su mekani samo ih istresite u padelu, ako nisu još do kraja omekšali onda ih narežite na komadiće. Dodajte bijeli šećer i dva vanilin šećera i kuhajte na laganoj vatri 6 do 10 minuta (10 ako vam kakiji nisu potpuno zreli, ako jesu onda kraće). Odvojite jednu trećinu kuhanih kakija.

Otopite želatinu u 2 žlice vode. Kad je nabubrila zagrijte je i  dodajte u u još toplu jednu trećinu kakija koje ste odvojili. Dobro promiješajte Na ravnu podlogu, npr silikonski ravni kalup (tako to ja radim) istresite smjesu i ravnomjerno je rasporedite na debljinu od cca 3,4 cm. Ostavite da se ohladi do kraja, pa stavite u frižider ili zamrzivač da se stisne. Dobit ćete smjesu koja izgledom sliči “kotonjati”.

Ostavite preostale dvije trećine kakija (kad se odvoji od kože i izgubi nešto vode u kuhanju ove dvije trećine će iznositi cca 350 g) da se ohlade i zatim izmiksajte štapnim mikserom ili u multipraktiku.

Istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu, ali ne baš kao za šlag nego nešto kraće- da ne bude tvrda smjesa. Smjesa mora biti  kremastija. Dodajte mu kiselo vrhnje i izmiješajte. Dodajte preostale dvije trećine kakija sa ovom smjesom od slatkog i kiselog vrhnja i sve još jednom dobro izmiješajte. Ovo je mali trik za sladoled kojeg možete raditi doma da ostane kremast i bez imate mašinu za sladoled, ako sve dobro umješate neće se napraviti kristalići nego će ostati kremast. Testirano nebrojeno puta: slatko+kiselo vrnje+voće+šećer u odgovarajućim omjerima za pojedino voće naravno). Inače možete napraviti i sladoled sa svježim kakijem, koji je isto jako dobar, no u ovoj kombinaciji je bolje kad je kuhan.

Istresite u silikonske kalupe ili u plastičnu posudu koju možete zatvoriti i spremite u zamrzivač. Ja ga obično pripremim dan ranije.  Ovo su vam omjeri za cca 1 litru sladoleda pa ako vam štogod i ostane slobodno sačuvajte u dobro zatvorenoj posudi i poslužite u idućih nekoliko dana kad se zaželite pojesti sladoled. Jednom odmrznut ne zamrzavati ponovo. Zato je bolje da ga držite u više manjih plastičnih posuda s poklopcem ili silikonskih kalupa koje ćete izvaditi po potrebi.

Sladoled od kakija bi vam mogao biti veliko iznenađenje jer je stvarno jako dobar. Nemojte mi vjerovati samo na riječ  -PROBAJTE!

Sirup od mandarina napravila sam od mandarina koje je moj muž pažljivo uzgojio na našem balkonu. Toliko su pune soka  i slatke da sam dodala samo 100 g. šećera, a da ne govorim koliko su friške bile – sa stabla u trbuh ili u padelu,:). Naravno da ih je naš maleni smazao nekoliko,:).

Ako budete imali kiselije mandarine možete dodati 50 g. više.  Uglavnom, ogulite 6 većih mandarina. Očistite ih tako da ogulite opnu i da im ostane samo polpa. Polpu i smeđi šećer stavite kuhati na laganu vatru dok tekućina ne ispari na pola i polpa se ne rastopi (smjesa će postati kompaktnije, ne brinite ako ostane koji komadić). Da bi dodali malo svježine i ne ispadne da radimo marmeladu kad tekućina ispari dodajte  svježe iscijeđeni sok od preostale dvije mandarine. Dobro promiješajte. (Sirup isto može stajati kad se ohladi u zatvorenoj posudi nekoliko dana u frižideru.)

Kad ste napravili sladoled i žele od kakija i sirup od mandarine i konačno su vam došli ti očekivani gosti…:) – pripremite za posluživanje.

Na tanjur stavite nekoliko žlica sirupa da mu prekrijete dno. Izvadite onoliko sladoleda koliko mislite poslužiti.Iidealan omjer je 2 kugle sladoleda po osobi ili jedan kalup npr ja sam koristila silikonske ovalne kalupe i to je super ispalo. Na sirup stavite oblikovani sladoled. U međuvremenu izrežite od želea željeni oblik, npr padajuću zvijezdu kad smo već u predblagdanskom raspoloženju. Ho ho ho… 🙂 I tako za svaku porciju (komade koji vam ostanu naravno nećete baciti nego ćete ih nasjeckati na sitne kockice i spremiti za drugi dan ili za repete koje će tražiti gosti). 🙂 Taman dok krenete posluživati sladoled će biti na pravoj temperaturi da ne bude ni pretvrd, a ni da se počne topiti….

Gotov desert izgledao bi ovako:

Guštajte i nemojte više bacati kakije,:)!

Lijep pozdrav svima od eno-gastro-mame!

10 misli o “Pomi kaki- zimski sladoled i žele sa podlogom od sirupa od mandarina

  1. sretnice. ja na placu imam samo uvozni kaki i to po groznim cijenama. a obožavam ga jesti, pogotovo onaj efekt kad ti se počnu skupljati usta. to je jedan fini gastromazohizam. moram napraviti ovaj sladoled.

    1. Hvala draga,:) je gastromazohizam u punom smislu. Kaki je zakon. Ja gledam susjedove kako trunu s prozora na drvetu..i sve razmišljam da ih pitam da dođem na jedno besplatno branje,:)…žao mi je što ih nitko ne jede. A recimo Gurwoman bi mogla onda jednu kašetu sama smazat,:)

  2. Marinela ja te obožavam! Ja sam jučer radio chutney umak sa đumbirom, mentom, acetom balsamicom… bit će za uz meso. Ali na netu nisam našao recept za desert s kakijem koji bi mi se svidio, tako da si uletila s ovim receptom ko budali šamar.
    Puno, puno hvala na receptu, vidi se da je tu bilo istraživanja da se dođe do savršenstva.

    1. Gogo, nema na čemu. Mogu ja na taj tvoj chutney,:)? Sounds delicious! Vidiš da znam kad treba recept objavit. Ovo nije smjelo čekat nikako, sladoleda nam je još ostalo za danas i gotovo, a onda radim ponovo. Ovo je stvarno mrak. Po potrebi kad budeš radio više puta ovaj desert dozirat ćeš si po želi slatko i kiselo vrhnje, o odnosu na voće. I šećer- probaj kad sve promješaš, ako ti nije dovoljno slatko dodaj još malo šećera u prahu i bit će ok. Alen je rekao da je recept savršen,:) Imam još jedan recept koji dotjerujem sa kakijem i bademima i bijelom čokoladom – no otom potom,:) taj još treba dovesti do savršenstva za sad je jako dobar ali nije kao ovaj. 🙂
      Puse

  3. Kaki je dobar samo dok ga jedeš jedeš jedeš..u trenutku kad prestaneš požališ što si ga počeo jesti 🙂
    ima nešto istine u onom mazohizmu od @gurwoman

    ovo ću skakako isprobati.. 🙂 čini mi se da je Mama ubila sve što ne valja..

  4. Odličan recept!
    I ja se svake godine s kakijem igram i izmišljam nešto novo! Doista je interesantna voćka!
    Želim tebi i tvojim dragima sve najbolje u Novoj 2011. godini i još puno divnih recepata! TT kuhinja! 🙂

  5. Moram priznati da nikad nisam jela kaki, ili možda jesam kakav sladoled.. ovaj tvoj desert bi rado probala, izvrsno zvuči.. ma zapravo daj lijepo napiši kuharicu 😀 tvoji konkretni ručkovi na Zdravoj kravi su mi odlična inspiracija kad ne znam što skuhat.

  6. suuuper recept obožavam kakije, imam stablo ispred kuće i svake godine tražim nove recepte kojih nažalost ne nalazim mnogo ovo će sigurno sljedeće godine biti ćesto na meniu 🙂 probala sam i malmeladu od kakija do sada moj favorit uz onu od dunja

Komentiraj